Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ναρκωτικά στην Ανδαλουσία, μια εύκολη δουλειά

Ναρκωτικά στην Ανδαλουσία, μια εύκολη δουλειά

Η Ανδαλουσία δεν είναι μόνο μια όμορφη περιοχή για διακοπές. Σε κάποιες πόλεις η ανεργία είναι πολύ υψηλή και η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών μια εύκολη διέξοδος

Ο Φραντσίσκο Μένα είναι ένας περιζήτητος συνομιλητής. Το κινητό του χτυπάει διαρκώς και όχι χωρίς περηφάνια δηλώνει πως «ήταν τώρα κάποιος από το BBC στο τηλέφωνο και τη Δευτέρα θα συναντήσω τον υπουργό Εσωτερικών». Ο λόγος που πολλοί θέλουν να συναντήσουν τον 58χρονο Ανδαλουσιανό είναι πως εδώ και 20 χρόνια εκπροσωπεί την οργάνωση με την επωνυμία «Για την ασφάλεια τη δική σου και όλων».

Η οργάνωση βρίσκεται στην επαρχία Καντίθ, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και αντικείμενο της είναι να βοηθήσει όλους όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά είναι η μεγάλη μάστιγα της περιοχής.

Στις ακτές της πόλης Λα Λίνεα έρχονται καθημερινά καράβια φορτωμένα με τόνους χασίς. «Εκτός από το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική και το χασίς από το Μαρόκο έχουμε εδώ και παράνομο εμπόριο τσιγάρων με το Γιβραλτάρ». Κατά τη γνώμη του Φραντσίσκο Μένα λείπουν έως και 400 αστυνομικοί από την περιοχή τους καθώς και ένας μεγαλύτερος έλεγχος.

Μέχρι σήμερα το εμπόριο γινόταν στα κρυφά. Η κατάσταση όμως πήρε άλλη τροπή όταν τον περασμένο Μάρτιο έμποροι χασίς άρχισαν να πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς που ήθελαν να διενεργήσουν ελέγχους. Μια άλλη φορά όταν ένας αρχηγός μια ομάδας ντίλερ μεταφέρθηκε από την αστυνομία στο νοσοκομείο τριάντα οπλισμένοι κουκουλοφόροι τον απελευθέρωσαν και τον έβγαλαν από το νοσοκομείο. Τον περασμένο Ιούνιο υπήρξε και ο πρώτος νεκρός κατά τη διάρκεια καταδίωξης ενός λαθρέμπορου τσιγάρων. Σκοτώθηκε ένας 46χρονος αστυνομικός.

Οι έμποροι έχουν αποθρασυνθεί

Στις πόλεις Αλγκεσίρας και Λα Λίνεα το 35% των ανθρώπων που είναι ικανοί προς εργασία είναι άνεργοι. Στην πόλη Λα Λίνεα των 64.000 κατοίκων περίπου, 3.000 άνθρωποι ζουν από τη διακίνηση ναρκωτικών και παράνομων τσιγάρων. Υπάρχουν 100 διαφορετικά αφεντικά που κάνουν κουμάντο και 30 οργανωμένες συμμορίες.

Και δεν είναι μόνο οι ντόπιοι που κάνουν αυτή τη δουλειά. Πολλοί μετανάστες που έρχονται παράτυπα από την Αφρική ασχολούνται με τη διακίνηση αφού οι πιθανότητες να βρουν μια κανονική δουλειά είναι ελάχιστες.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Στις παραλίες δεν υπάρχουν τουρίστες, ούτε ξενοδοχεία και σπίτια να βλέπουν προς τη θάλασσα. Μόνο λίγοι ντόπιοι έρχονται. Κανείς δεν θέλει να κάνει διακοπές βλέποντας τα μπαρ και τα καφέ γεμάτα ανθρώπους υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση φάνηκε όταν στις 9 Ιουλίου έκανε την επίσκεψή του στην Λα Λίνεα ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα. Την ημέρα εκείνη μέχρι και ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν στα παράλια για καταδίωξη. «Οι έμποροι δεν περιμένουν καν να βραδιάσει» δηλώνει ο δήμαρχος Χουάν Φράνκο και ελπίζει ο υπουργός Εσωτερικών να ακούσει την παράκλησή του για αποστολή ακόμα 400 αστυνομικών.

Κλαούντια Στέφανι Μύλερ / Μαρία Ρηγούτσου

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024