Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ραντεβού στο Ελσίνκι

Ραντεβού στο Ελσίνκι

Η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν έχει πολύ μεγάλο, παγκόσμιο ενδιαφέρον ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και στο ΝΑΤΟ

Αυτός δεν είναι ένας τυπικός Ιούλιος, όπου το 1/3 των πολιτών πάει καλοκαιρινές διακοπές. Οι Φινλανδοί ετοιμάζονται. Αύριο, Δευτέρα, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντώνται εκεί. Κάπως έτσι το Ελσίνκι ανακτά τον παραδοσιακό του ρόλο ως τόπος συνάντησης ηγετών. Ομως εν αντιθέσει με παλαιότερες συναντήσεις που έγιναν προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στην Ευρώπη, τώρα θα φιλοξενήσει τους δύο ηγέτες που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην γηραιά ήπειρο.
«Είναι ανάμικτα τα συναισθήματά μας», λέει πολιτικός αναλυτής.

«Εχουμε διαμορφώσει την εικόνα μιας χώρας που μεσολαβεί σε κρίσεις και αισθανόμαστε περήφανοι ως οικοδεσπότες. ‘Ομως υπάρχει και φόβος για το τι μπορεί να συμφωνήσουν Τραμπ και Πούτιν εδώ». ‘Οταν η συνάντηση ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, οι περισσότεροι αξιωματούχοι ανέβαλαν (εθελοντικά) τις διακοπές τους, η αστυνομία κάλεσε ενισχύσεις από όλη τη χώρα προκειμένου να φθάσουν τους 2.000 οι αξιωματικοί που θα προσφέρουν προστασία και τα ξενοδοχεία γέμισαν γρήγορα από τους 2.000 δημοσιογράφους που υπολογίζεται ότι θα καταφθάσουν.

Το Ελσίνκι έχει πείρα. Εκεί συναντήθηκαν ο Τζορτζ Μπους με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1990 για να συζητήσουν την εισβολη του Ιράκ στο Κουβέιτ, εκεί και ο Μπιλ Κλίντον με τον Μπόρις Γέλτσιν το 1997 για να συζητήσουν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τον έλεγχο των εξοπλισμών. ‘Ομως αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι άλλο. Και ίσως και η χώρα είναι διαφορετική.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται από μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία κατακεραύνωσε όλους τους συμμάχους του. Αυτό μαζί με την τάση του αμερικανού προέδρου να επαινεί τον ρώσο ομόλογό του όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, δημιουργούν προβληματισμό για το τι τελικά θα συζητήσουν οι δύο τους.

«Η ατμόσφαιρα εδώ έχει αβεβαιότητα και ανησυχία», διαπιστώνει ο Ρέι Ρίχελάινεν, έναν από τους πιο γνωστούς πολιτικούς συντάκτες της χώρας. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 83% των Φιλανδών εχουν αρνητική άποψη για τον Τραμπ. Και 76% αρνητική για τον Πούτιν. Αρα δεν προκαλεί κατάπληξη ότι για την Κυριακή είναι προγραμματισμένη μια μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο του Ελσίνσκι εναντίον και των δύο ηγετών.
Ο Αλπο Ρούσι, που είχε συμβάλλει στην προεδρία της συνάντησης του 1997, λέει ότι τότε «γνωρίζαμε ποιά θέματα θέλει να θίξει και να προωθήσει η κάθε χώρα. Τώρα δεν υπάρχει αυτό. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι θέλει ο Τραμπ από την συνάντηση. Ποτέ πριν δεν έχει υπάρξει μια συνάντηση κορυφής για την οποία βρισκόμαστε τόσο στο σκοτάδι».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024