Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τις πυραμίδες και τα… βάτα εννοούσε ο Τσίπρας για τα σύνορα με Αλβανία

Τις πυραμίδες και τα… βάτα εννοούσε ο Τσίπρας για τα σύνορα με Αλβανία

Η σύγχυση για τη δήλωση του πρωθυπουργού παραμένει παρά την προσπάθεια να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς εννοούσε

Απίστευτη αναστάτωση προκάλεσε από το πρωί η ερμηνεία της αμφίσημης δήλωσης του πρωθυπουργού σχετικά με τα σύνορα με την Αλβανία και τις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες είπε χθες ότι: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».

Όπως ήταν φυσικό προκλήθηκαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το τι εννοούσε ο κ. Τσίπρας και μετά το σάλο που προέκυψε το Μαξίμου με non paper επιχείρησε να εξηγήσει τι εννοούσε ο Τσίπρας με τα θέματα που απομένουν.

«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σχολιάζουν ειδικότερα ότι «αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα». «Και η γελοιότητα έχει τα όριά της», σχολιάζουν.

Θάμνοι και κολωνάκια

Τι είναι όμως οι πυραμίδες και τα βάτα; Δηλαδή τι εννοούν όταν στο Μαξίμου λένε ότι γίνονται συζητήσεις για τους θάμνους και για τα κολωνάκια που καθορίζουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα;

Πρόκειται, σύμφωνα με κύκλους στον ΣΥΡΙΖΑ για μια συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη συντήρηση των φυσικών και τεχνητών συνόρων που χωρίζουν τις δύο χώρες. Τα πασσαλάκια και τα ξερόχορτα που καθορίζουν τη μεθοριακή γραμμή πρέπει να συντηρηθούν σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα, ωστόσο, ο τρόπος που ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό προκάλεσε αντιδράσεις.

Οι συμφωνίες μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προέβλεπαν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής».

Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα δίμετρα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία».
Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων.

Ομως, η σύγχυση και οι αντιδράσεις πυροκροτήθηκαν όταν η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού ήρθε λίγα μόλις 24ωρα από το φραστικό λάθος (;) του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν για τη διεύρυνση Γιαχάνες Χαν. Σύμφωνα με την Κομισιόν ο επίτροπος αναφερόταν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ κι όχι σε χερσαία σύνορα.

Ωστόσο, και πάλι αφήνει κενά και πολλά ερωτήματα το «ξεκαθάρισμα» της σύγχυσης που επιχειρεί να κάνει το Μαξίμου. Διότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός σε μια σημαντική συνέντευξη τύπου να αναφέρεται απλά σε ξερόχορτα και πυραμίδες και στη συντήρηση που πρέπει να γίνει. Πρόκειται άλλωστε για ένα θέμα που δεν θα απασχολούσε σε ανώτατο επίπεδο αλλά θα έπρεπε να απασχολεί το Γενικό Επιτελείο που πιθανότατα είναι επιφορτισμένο να κάνει αυτή τη δουλειά η οποία δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024