Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
“CIPRIANI-Harry’s Bar”: Όταν τα χιτλερικά στρατεύματα πήγαν να εκτελέσουν τον ιδιοκτήτη του

“CIPRIANI-Harry’s Bar”: Όταν τα χιτλερικά στρατεύματα πήγαν να εκτελέσουν τον ιδιοκτήτη του

Οι μεγαλύτερες προσωπικότητες του πλανήτη συνήθιζαν να απολαμβάνουν το bellini τους στο σαλόνι ή τον εξωτερικό χώρο

Οι μεγαλύτερες προσωπικότητες του πλανήτη συνήθιζαν να απολαμβάνουν το bellini τους στο σαλόνι ή τον εξωτερικό χώρο, με την εντυπωσιακή θέα. Ναι, στο εμβληματικό “CIPRIANI HARRY’S BAR”, αυτό τον «Βενετσιάνικο θρύλο», όπως αποκαλούσαν πάντα το περίφημο spot, ο Νομπελίστας Έρνεστ Χεμινγουέϊ, ο big star Όρσον Ουέλλς, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, αποτελούσαν τους πλέον φανατικούς του θαμώνες. Ο Όρσον Ουέλλς έκανε επεισοδιακή είσοδο στο φημισμένο landmark της Πόλης των Δόγηδων.

Καθόταν στην ίδια σχεδόν πάντοτε καρέκλα. Η παραγγελία του περιελάμβανε δύο σάντουιτς με γαρίδες. Οι θαμώνες παρακολουθούσαν άναυδοι τον ηθοποιό να «καταβροχθίζει» αμάσητα σχεδόν, τα shrimp sandwiches, τα οποία συνόδευε με δύο μπουκάλια παγωμένης Dom Perignon. Ο Όρσον, όπως είχαν διαπιστώσει αυτοί που τον ζούσαν από κοντά, ήταν ένα … λιοντάρι άγριο, επιθετικό, επαρμένο για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο σκληρός άνδρας μεταμορφωνόταν όμως σε μικρό, χαδιάρικο… σκυλάκι μπροστά στη σύζυγό του, Ιταλίδα ηθοποιό Πάολα Μόρι.

Κάποιες φορές ο star, ο οποίος ήταν ένας «αναδιοργάνωτος» τύπος, ξεχνούσε να πληρώσει τον λογαριασμό. Έστελνε όμως κάποιον να τακτοποιήσει τα πράγματα την επόμενη ημέρα. Μια φορά ο Arrigo Cipriani, γιός του ιδρυτή του “Harry’s Bar” Giuseppe Cipriani, αναγκάστηκε να κυνηγάει τον Ουέλλες στον σταθμό.

Ο ηθοποιός είχε ξεχάσει να πληρώσει και πάλι το check. Ο μικρός Arrigo τον πρόλαβε τελικά. Ο Όρσον του έβαλε στο χέρι ένα πακέτο με travel  checks. «Πες στον πατέρα σου να υπογράψει με το όνομά του», φώναξε γελώντας στο έκπληκτο αγόρι!

Ο Τρούμαν Καπότε, το γκαρσόνι, ο «αγενής» Ωνάσης, οι ελληνίδες πριγκίπισσες

Ο Τρούμαν Καπότε έφθασε στη Βενετία και το “Harry’s Bar”, μετά από μία κρουαζιέρα στις Γιουγκοσλαβικές ακτές με το yacht του Τζιάνι Ανιέλι. Ενθουσιάστηκε με το χώρο. Όταν επισκεπτόταν το spot, ζητούσε πάντα να τον σερβίρει ένα γκαρσόνι που ονομαζόταν Angelo Dal Maschio.

Ο πρίγκιπας Αγά Χαν επισκεπτόταν το “Harry’s Bar” στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50. Παράγγελνε πάντα beluga, χαβιάρι και ravioli alla piemontese. Η εκατομμυριούχος Μπάρμπαρα Χάττον, επισκεπτόταν το bar με τον σύζυγό της διάσημο τενίστα Gottfried Von Gramm. Στη Βενετία είχαν εντυπωσιαστεί, όταν έφθασε εκεί για πρώτη φορά, το yacht “Christina O”, του Άρη Ωνάση. «Αυτό είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα», σχολίαζαν όλοι. Ο Ωνάσης ήταν πολύ πλούσιος, αλλά καθόλου ευγενικός, έλεγε η λάτρης του gossip διάσημη κοσμικογράφος Έλσα Μάξγουελ. Στο “Harry’s Bar” απολάμβαναν πάντως το φαγητό και τον … έρωτά τους, ο έλληνας κροίσος και η Μαρία Κάλλας. Η πριγκίπισσα Ασπασία της Ελλάδας όπως και η κόρη της βασίλισσα  Αλεξάνδρα της Γιουγκοσλαβίας, ήταν πολύ συχνές πελάτισσες, δημιουργούσαν όμως «θορυβώδεις» καταστάσεις.

Η Γκάρμπο, ο πότης Χεμινγουέϊ και η «έμπνευση» για τα βιβλία του

Η Γκρέτα Γκάρμπο έτρωγε στο bar με την fashion designer Valentina Schtee. Απολάμβαναν τα ταξίδια από τη Νέα Υόρκη στη Βενετία. Λίγο μετά όμως, η Γκάρμπο έγινε ερωμένη του συζύγου της. Το bar, κοντά στην Piazza San Marco, ήταν αγαπημένο και άλλων μεγάλων σταρ. Πολλοί επέλεγαν να δειπνήσουν στο “Cipriani’s guest house”, στο νησάκι του Torello, στην Βενετσιάνικη λίμνη. (Ακριβώς όπως η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας και ο ελληνικής καταγωγής σύζυγός της, Φίλιππος).Ο Έρνεστ Χεμινγουέϊ έπινε τόσο πολύ, όταν επισκεπτόταν το bar, ώστε κάποιοι σχολίαζαν ότι αν τα κανάλια της Βενετίας είχαν ποτό, αντί για νερό, θα μπορούσε να καταναλώσει μέσα σε μια νύχτα αυτές τις ποσότητες. Ο Νομπελίστας  συγγραφέας συνήθιζε να κουβαλάει ένα κουτί με ποτά στο δωμάτιό του. Σε όλη την διάρκεια της βραδιάς έπινε κι έγραφε. (Το πρωί έβρισκαν έξω από το δωμάτιό του, άδεια μπουκάλια). Στη Βενετία ο πληθωρικός Έρνεστ, έγραψε το βιβλίο “Across the River” και “Into the Trees”, λίγα μόλις χρόνια πριν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

Ο Μουσολίνι και οι Γερμανοί που «κατέλαβαν» το bar

Το “Harry’s Bar” αποτελεί για τη Βενετία κάτι σαν… ιστορικό μνημείο, ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε. Ακριβώς όπως το Παλάτι των Δόγηδων, την Basilica και την Piazza San Marco. Συγγραφείς, ηθοποιοί, μοντέλα, big stars, μεγαλοεπιχειρηματίες και γαλαζοαίματοι, συχνάζουν εκεί. Το “Harry’s Bar” παραμένει και σήμερα ένα κορυφαίο spot. (Ακριβώς όπως και αυτά στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη). Το bar δημιουργήθηκε το 1931 μέσα από την συνεργασία του barman Giuseppe Cipriani και ενός πλούσιου Αμερικανού που έφερε το όνομα Harry Pickering. Το “Harry’s Bar” γνώρισε αμέσως μεγάλες στιγμές. Ήταν άλλωστε κάτι το διαφορετικό, ανάμεσα στα άλλα που υπήρχαν στη Βενετία. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μουσολίνι έδωσε εντολή το bar να μετατραπεί σε χώρο για το αρχηγείο του Ναυτικού. Και έπειτα ήρθαν οι Γερμανοί. Έσπευσαν να καταλάβουν το περίφημο bar.  Ο πρώην πλέον φίλος Μουσολίνι, είχε αποσυρθεί στη λίμνη Garda…

Οι αντάρτες και η βομβιστική ενέργεια στο Grand Canal…

Η χειρότερη περίοδος για τη Νοτιοδυτική Ιταλία ήταν μεταξύ 1943 και 1945. Οι Γερμανοί είχαν σχεδόν καταστρέψει το χώρο. Ο Giuseppe Cipriani άφησε τον έμπιστο συνεργάτη Renato Hausamann να κάνει… κουμάντο και προτίμησε να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από το σπίτι του. Εκεί συγκεντρώθηκαν συγγενείς της οικογένειας από την Βερόνα, η οποία είχε βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς. Το καλοκαίρι του 1944, ο Giuseppe άρχισε να παίρνει τον μικρό Arrigo μαζί του στις θαλάσσιες βόλτες με μια μικρή βάρκα. Ο γιος Arrigo θυμάται ότι τον φόβιζε ο ήχος των όπλων. Κάποια ημέρα, ενώ έκανε βόλτα με τον πατέρα του πολύ κοντά στο Γενικό Αρχηγείο των Γερμανών (λίγα μέτρα πιο κει βρισκόταν το “Harry’s Bar”) δημιουργήθηκε μια μεγάλη έκρηξη. Τα παράθυρα έσπασαν και μαύρος καπνός κάλυψε το Grand Canal. Οι παρτιζάνοι (αντάρτες) ήταν υπεύθυνοι για την βομβιστική ενέργεια. Δύο Γερμανοί σκοτώθηκαν. Ενστικτωδώς ο Giuseppe αποφάσισε να μην επιστρέψουν στο σπίτι. Η σκέψη ήταν σωστή. Οι Γερμανοί μερικά λεπτά αργότερα εισέβαλαν στο σπίτι της οικογένειας.

Οι εκτελέσεις και ο αέρας της ελευθερίας

Οι Γερμανοί κατακτητές εάν έβρισκαν εκεί τον Giuseppe Cipriani θα τον είχαν εκτελέσει. Ακριβώς όπως έκαναν με έξι αθώους Ιταλούς, οι οποίοι διέμεναν στην περιοχή. Αυτά ήταν ως γνωστό τα αντίποινα των Γερμανών απέναντι στις επιθέσεις των ανθρώπων που δούλευαν στην αντίσταση. (Οι ηρωικοί Partisans για τους Ιταλούς). Στις 25 Απριλίου 1945, η οικογένεια καθόταν στην είσοδο του “Harry’s Bar”, κατά μήκος της Dogana Point. Οι αμερικανοί στρατιώτες έφθαναν σιγά-σιγά. Ένοιωθαν όλοι ένα υπέροχο συναίσθημα. Η Ιταλία είχε απελευθερωθεί. Οι Γερμανοί είχαν εγκαταλείψει την πανέμορφη Πόλη των Δόγηδων. Το “Harry’s Bar” εξακολουθεί και σήμερα να φιλοξενεί stars όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ, οι Ανιέλι, ο Αρμάνι, η Ναόμι Κάμπελ, οι Μέρντοχ κ.α.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024