Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα τέσσερα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας

Τα τέσσερα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας

ΦΠΑ, συντάξεις, δόση και QE φαίνεται ότι προβληματίζουν την κυβέρνηση

Στρωμένος με αγκάθια και όχι… ροδοπέταλα είναι ο δρόμος για την ελληνική οικονομία. Τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση δέχεται το ένα μετά το άλλο τα χτυπήματα.

Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων η Γερμανία εξέφρασε ενστάσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ, «παγώνοντας» την αποδέσμευση των χρημάτων. Έτσι, μέχρι τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δέχτηκε πλήγμα και στο μέτωπο των συντάξεων, όπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχουν περιθώρια μη εφαρμογής των περικοπών που έχουν νομοθετηθεί για τις αρχές του 2019. Άλλωστε για το θέμα των συντάξεων ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε πως είναι «πολύ σημαντικό» η Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η εμπιστοσύνη των αγορών.

Το Bloomberg χαρακτηρίζει το γερμανικό καψώνι στο Eurogroup ως άλλη μια ένδειξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολεύεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πιστωτών.
Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο, το πρακτορείο επιβεβαιώνει ότι η γερμανική πλευρά έβαλε φρένο στην εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ λόγω της εξάμηνης αναβολής της αύξησης του ΦΠΑ από την Αθήνα στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επιμένοντας να βρει η Ελλάδα ισοδύναμα για τα 28 εκατομμύρια ευρώ, με περικοπές ακόμη και στον αμυντικό της προϋπολογισμό.

Το Bloomberg σημειώνει ακόμη ότι ο δρόμος από δω και πέρα για την Ελλάδα θα κρύβει δυσκολίες: «Η εκπλήρωση των υποσχέσεων για ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας ίσως αποδειχθεί πρόκληση, καθώς μια πιθανή αντιπαράθεση με τους πιστωτές μπορεί να περιπλέξει την ισχνή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων. Ερωτηθείς αν ο Τσίπρας θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί τις περικοπές στις συντάξεις που θα γίνουν στο τέλος του χρόνου, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια του προγράμματος».

Πόρτα για το QE

«Ψύχραιμα» αντιδρούν τα ελληνικά ομόλογα μετά την… πόρτα του μέλους του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ για συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Πριν λίγες ημέρες οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι δημιούργησαν κάποιες προσδοκίες σε ό,τι αφορά την ένταξη στο QE με αναλυτές να εκτιμούν ότι λόγω του ότι η Ελλάδα πάντα αποτελούσε μία «ειδική περίπτωση» για την ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα είναι πιο ελαστική και έτσι ο Ντράγκι έδωσε ένα περιθώριο ένταξης στο QE και επέκτασης του waiver και μετά τη λήξη του προγράμματος, εάν η Ελλάδα περάσει το DSA.

Όμως όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, το waiver δίνεται μόνο αν μία χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι τίποτα από τα δύο, ενώ πρόσθεσε ότι καθώς πλέον έχει αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο QE.

H απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται την Παρασκευή στο 3,879% με οριακή άνοδο της τάξης του 0,21% και συνεχίζει να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου, πριν το ξέσπασμα της ιταλικής κρίσης.

Η απόδοση του 5ετούς επίσης αυξάνεται οριακά και στο 2,931% (+0,34%) στα επίπεδα που κινούνταν στα τέλη Απριλίου.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024