Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάκτωρ: Το 80% των δανείων στις κατασκευές αφορούν ζημιές στη Μέση Ανατολή

Ελλάκτωρ: Το 80% των δανείων στις κατασκευές αφορούν ζημιές στη Μέση Ανατολή

Η απάντηση προς την πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση για τον όμιλο και τις δραστηριότητες στο εξωτερικό

Απαντήσεις στα επιχειρήματα της πλευράς των αδερφών Καλλιτσάντση, δίνει η πλευρά των κ. Μπόμπολα και Κούτρα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σχετικά με τη δημοσίευση της ανανεωμένης πρότασης από την Change4Ellaktor σημειώνονται τα εξής:

Η C4E παρουσιάζει στην ανανεωμένη πρότασή της ότι το λειτουργικό περιθώριο (EBITDA/Πωλήσεις) του τομέα Κατασκευής για τη χρήση 2017 είναι 1,8 % και θέτει ως μελλοντικό στόχο 3,5%.

Είναι αναχρονιστικό και λυπηρό να τίθεται στόχος λειτουργικού περιθωρίου (EBITDA/Πωλήσεις) για τον τομέα Κατασκευής χαμηλότερος από το πραγματικό λειτουργικό περιθώριο 3,7%. (EBITDA/Πωλήσεις) της χρήσης του 2017, όπως αυτό άλλωστε εμφανίζεται στις δημοσιευμένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου ΆΚΤΩΡ. Η διαφορά από το 1,8% που αναφέρει η C4E στο 3,7% των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων οφείλεται στην απομείωση της αξίας συμμετοχής σε εταιρείες μεταλλείων όπως αυτή ρητά αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις.

Η ενσωμάτωση  στην ανανεωμένη πρόταση της C4E της προαναφερόμενης απομείωσης στο EBITDA ,από την πλευρά της C4E, καταδεικνύει είτε αδιαφορία για τα πραγματικά λειτουργικά αποτελέσματα της κατασκευαστικής δραστηριότητας είτε ανικανότητα ανάγνωσης των αναλυτικότατων οικονομικών καταστάσεων είτε τέλος άγνοια των πεπραγμένων της  κατασκευής.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι με την υιοθέτηση του νέου ΔΠΧΑ 9 (Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9) όπως πλέον εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου 2018, η συγκεκριμένη αξία συμμετοχής σε εταιρείες μεταλλείων θα αποτιμάται στην εύλογη αξία μέσω των λοιπών συνολικών εισοδημάτων και οποιαδήποτε κέρδος ή ζημιά απομείωσης δεν θα επηρεάζει  τα αποτελέσματα του τομέα Κατασκευής. Η εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 στις οικονομικές καταστάσεις  του 2018, όπου και τα συγκριτικά στοιχεία του 2017 θα αναπροσαρμοστούν, θα απεικονίζεται, χωρίς ιδιαίτερη αναφορά,  το EBIDTA για το 2017  στο 3,7%

Η C4E θα μπορούσε, σε υποθετικό σενάριο, να πανηγυρίζει ότι κατάφερε να αυξήσει το περιθώριο σε 3,5% ενώ στην πραγματικότητα θα το έχει μειώσει ή έστω, διατηρήσει στα ίδια επίπεδα,Αναφορικά με την πρόθεση για την πώληση της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ και την χρήση των εσόδων το σίγουρο είναι ότι μέρος αυτών θα κατευθυνθεί στη κάλυψη υποχρεώσεων για τα Έργα στη Μέση Ανατολή που ήταν υπό την ευθύνη της ηγετικής ομάδας του C4E.

Σήμερα από τα δάνεια του τομέα Κατασκευής ύψους €182 εκ. τα €144εκ αφορούν ζημιές Έργων στην Μέση Ανατολή και το οποία δεν επαρκούν. Χρειάζονται επιπλέον € 40 εκ για την κάλυψη των υποχρεώσεων έργων της Μέσης Ανατολής. Άρα σε περίπτωση πώλησης με ικανοποιητικό τίμημα της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ δεν θα χρειαστεί να λάβει νέο δάνειο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο ότι αν δεν υπήρχαν οι ζημίες αυτές ο δανεισμός θα ήταν στα €38εκ και τα διαθέσιμα θα ήταν ικανά να χρησιμοποιηθούν για απόδοση μερισμάτων. Επίσης η πώληση ενός non core business θα έχει διττό αποτέλεσμα αφού α) θα μειώσει στο σύνολο τον δανεισμό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αφού 50% των εσόδων οφείλεται σε υποχρεωτική εξόφληση δανείων και β) η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα απελευθερωθεί από τον καθαρό δανεισμό της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ ύψους €172εκ.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024