Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ στο ΝΑΤΟ : «Απείλησε» τους συμμάχους για να πάρει δεσμεύσεις

Τραμπ στο ΝΑΤΟ : «Απείλησε» τους συμμάχους για να πάρει δεσμεύσεις

Άνω κάτω έκανε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των χωρών μελών της συμμαχίας ζητώντας τους ξανά σε αυστηρό τόνο να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Αργότερα, αφού πέταξε «βόμβα» αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, παραδέχτηκε ότι δέσμευση της χώρας του παραμένει «ισχυρή» στη συμμαχία

Άνω κάτω έκανε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης, εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των χωρών μελών της συμμαχίας ζητώντας τους ξανά σε αυστηρό τόνο να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Αργότερα – και εφόσον πήρε τις δεσμεύσεις που ήθελε- πέταξε «βόμβα» αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και στο τέλος δήλωσε «ικανοποίηση» και «ισχυρή» δέσμευση της χώρας του στη συμμαχία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοψε συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία και τη Γεωργία και «χρησιμοποίησε τον χρόνο που είχε στη διάθεσή του για να μιλήσει και επανήλθε στο θέμα» των αμυντικών δαπανών των άλλων χωρών, οι οποίες σύμφωνα με τα λεγόμενα του είναι πολύ λίγες.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο απευθύνθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με το μικρό της όνομα και της είπε: «Άνγκελα, πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό».

«Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», παραδέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση και δεσμεύτηκε το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών .

Τότε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «συγκάλεσε συνεδρίαση», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

«Η γλώσσα ήταν πολύ πιο σκληρή σήμερα», σχολίασε μία πηγή. «Οι σκληρότερες εκφράσεις του απευθύνονταν στη Γερμανία. Αποκάλεσε (τη Γερμανίδα καγκελάριο) με το μικρό της όνομα: “Εσύ, Άνγκελα”».

Εκτός από τη Μέρκελ, στόχος του Τραμπ ήταν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες και ο Βέλγος ομόλογός του Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ είχε ξεκινήσει την πρώτη ημέρα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες χθες, Τετάρτη, με μια επίθεση εναντίον της Γερμανίας, όμως στη συνέχεια η ατμόσφαιρα φάνηκε να ηρεμεί.

Ωστόσο, πολλές πηγές επεσήμαναν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε με το αίτημα του προς τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και μάλιστα με πολύ πιο σκληρό τόνο.

«Παραμένει πολύ ισχυρή η δέσμευση των ΗΠΑ»

Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη έκτακτη συνεδρίαση ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος από τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Kορυφής του ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας αύξησαν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες τον τελευταίο χρόνο, κατά 33 δισ. δολάρια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ ανέφερε ότι το βράδυ της Τετάρτης, εξέφρασε στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ τη δυσφορία του για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες και εκείνοι με τη σειρά τους δεσμεύτηκαν ότι θα τις αυξήσουν σημαντικά.

«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρό τώρα από όσο ήταν πριν από δύο ημέρες», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών μελών «φανταστική και «με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα».

Ο Τραμπ τόνισε ότι «δεν είναι δίκαιο» οι ΗΠΑ να ξοδεύουν το 4,2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, τη στιγμή που οι περισσότεροι Σύμμαχοι δεν δαπανούν ούτε το 2%. «TO ΝΑΤΟ βοηθά την Ευρώπη περισσότερο από ό,τι η Ευρώπη βοηθά εμάς», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πέταξε και «βόμβα» ότι μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ανησύχησαν μάλλον επειδή δεν συμπεριφέρονταν καλά στην Ουάσινγκτον, αλλά τώρα της συμπεριφέρονται σωστά.

Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές τους δαπάνες. Αφού όμως επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Τραμπ πιστεύει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αυτού. «Πιστεύω ότι το 4% είναι ο σωστός αριθμός», τόνισε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το γεγονός ότι αυξάνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι η χώρα του πληρώνει περισσότερα στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είναι δίκαιο, υπογράμμισε ο Τραμπ.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πάρα πολλά για το ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθά περισσότερο την Ευρώπη.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024