Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η υγιεινή διατροφή μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος

Η υγιεινή διατροφή μειώνει τα συμπτώματα του άσθματος

Οι άνδρες που έκαναν την υγιεινότερη διατροφή είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα άσθματος. Στις γυναίκες η πιο υγιεινή διατροφή μείωνε κατά 20% τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθματικών συμπτωμάτων

Τα άτομα που τρέφονται υγιεινά έχουν λιγότερα συμπτώματα συμπτώματα άσθματος και καλύτερο έλεγχο της πάθησης, αποφαίνεται γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.

Επιστημονική ομάδα του Inserm και του Πανεπιστημίου Paris 13, με επικεφαλής τον Δρ Ρολαντ Αντριανασολο, ανέλυσε στοιχεία για 34.776 Γάλλους ενήλικες που είχαν συμπληρώσει ένα αναλυτικό αναπνευστικό ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο της μελέτης 2017 NutriNet-Santé. Επρόκειτο για 28% γυναίκες και 25% άνδρες, με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα άσθματος. Ο συνολικός αριθμός των συμπτωμάτων άσθματος που βίωσαν όλοι οι συμμετέχοντες είχε υπολογιστεί βάσει αυτο-αναφορών σε εύρος 12μήνου.

Για την αξιολόγηση του ελέγχου του άσθματος από όσους νοσούσαν ήδη, οι ερευνητές τους έδωσαν να συμπληρώσουν ένα άλλο ερωτηματολόγιο που εστίαζε στον έλεγχο της πάθησης σε εύρος τεσσάρων εβδομάδων.

Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε μέσω τριών τυχαίων διατροφικών ημερολογιακών καταγραφών αλλά και η συμμόρφωση των συμμετεχόντων σε τρία διατροφικά σκορ. Τα τελευταία έδιναν έμφαση στην πρόληψη πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, ενώ οι δίαιτες με πολύ κρέας, αλάτι και ζάχαρη θεωρήθηκαν ως οι λιγότερο υγιεινές.

Οι επιστήμονες συνεκτίμησαν επίσης παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση του άσθματος, όπως το κάπνισμα και η γυμναστική.

Από τη συνδυαστική ανάλυση όλων των ανωτέρω δεδομένων προέκυψε ότι οι άνδρες που έκαναν την υγιεινότερη διατροφή είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα άσθματος. Στις γυναίκες η πιο υγιεινή διατροφή μείωνε κατά 20% τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθματικών συμπτωμάτων.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι άνδρες με άσθμα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες κακώς ελεγχόμενων συμπτωμάτων όταν έκαναν υγιεινή διατροφή και οι γυναίκες 27% λιγότερες πιθανότητες.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί όντως να παίξει ρόλο στην πρόληψη της εκδήλωσης του άσθματος αλλά και στον έλεγχο του, στα ενήλικα άτομα. «Η μελέτη σχεδιάστηκε για να καταγράψει το ρόλο μιας συνολικά υγιεινής διατροφής στον έλεγχο του άσθματος και των συμπτωμάτων του και όχι στον εντοπισμό συγκεκριμένων τροφών ή συστατικών. Τα ευρήματα λένε ότι θα πρέπει να προάγουν τα υγιεινά διατροφικά σχήματα ως προληπτικό αλλά και θεραπευτικό μέσο του άσθματος», σχολιάζει ο Δρ Αντριανασολο.

Η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και ιατρική διευθύντρια του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» της Αθήνας σχολιάζει ότι «η μελέτη ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τα άτομα με άσθμα αλλά και όσα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου νόσησης. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να κάνουν διατροφικές συστάσεις στους ασθενείς τους, λοιπόν, με στόχο την πρόληψη του άσθματος».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024