Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπολειτουργεί το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών - Στο εξωτερικό απουσιάζει ο υπεύθυνος

Υπολειτουργεί το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών – Στο εξωτερικό απουσιάζει ο υπεύθυνος

Τα παραπάνω καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου

Υπολειτουργεί το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (ΕΑΝ), όντας υποστελεχωμένο, ενώ εδώ και έναν χρόνο ο επιστημονικός υπεύθυνος που ορίστηκε – κατόπιν αιτήματος – λείπει στο εξωτερικό με άδεια άνευ αποδοχών.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το ΕΑΝ που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, «από το πέρας της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2015, τυπολειτουργεί όντας υποστελεχωμένο και με προσωπικό χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και τεχνογνωσία. Επιπροσθέτως, ο επιστημονικός υπεύθυνος που ορίστηκε – κατόπιν αιτήματος – λείπει εδώ και ένα χρόνο στο εξωτερικό με άδεια άνευ αποδοχών. Ακόμη, η πιστοποίηση που έλαβε το ΕΑΝ κατά ISO 27001:2013 για την ασφάλεια των πληροφοριών τον Ιούλιο του 2015 δεν έχει ανανεωθεί, ενώ με τα τωρινά δεδομένα αναφορικά με τη λειτουργία του καθώς και με την εισαγωγή του GDPR, κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο. Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες, για όλα αυτά έχει λάβει γνώση και η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας».

Να σημειωθεί ότι, το ΕΑΝ σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 2 του Ν.3370/2005 (ΦΕΚ 176/Α’/11.07.2005) αποτελεί τον επίσημο μηχανισμό για τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων που σχετίζονται με τις νεοπλασίες. Τα δεδομένα προέρχονται τόσο από τα δημόσια, όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

Ο κ.κ. Φωτήλας και Οικονόμου ζητούν λοιπόν από τον κ. Ξανθό να τους ενημερώσει αν αληθεύει ότι είναι σε γνώση και της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου τα προβλήματα που αναδύθηκαν από το τέλος του 2015 που σταμάτησε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, γιατί δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργεί το ΕΑΝ και αν η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αναφορικά με την ασφάλεια των δεδομένων και τη δυνατότητα καταγραφής νεοπλασιών.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024