Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σχήμα της παρεγκεφαλίδας παίζει ρόλο στον αυτισμό

Το σχήμα της παρεγκεφαλίδας παίζει ρόλο στον αυτισμό

Τα αγόρια με αυτισμό είχαν σημαντικά πιο επίπεδη δομή επιφανείας στον δεξί παρεγκεφαλιδικό φλοιό, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου

Δομικές διαφορές στην παρεγκεφαλίδα ενδεχομένως να σχετίζονται με κάποιες πτυχές της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, υποστηρίζουν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Ιρβινκγ του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η παρεγκεφαλίδα απαρτίζει μόλις το 10% του συνολικού εγκεφαλικού όγκου, αν και περιέχει το 80% των νευρώνων του εγκεφάλου μας. Κάποτε οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτή η ασυνήθιστη δομή του εγκεφάλου καθορίζει κυρίως στην κινητική λειτουργικότητα αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μάθηση, καθώς και την αισθητηριακή και γνωσιακή λειτουργία.

Οι περισσότερες μελέτες για τον αυτισμό έχουν εστιάσει στον εγκέφαλο, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε είναι μεν μεγαλύτερος από την παρεγκεφαλίδα αλλά έχει λιγότερους νευρώνες.

Αλλά όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLOS ONE, ερευνητές του Κολεγίου Φυσιολογίας και Χειρουργικής Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με επικεφαλής την Δρ Κριστίνα Ντενίσοβα, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Νευροβιολογίας στην Ψυχιατρική, αποφάσισαν να εστιάσουν στην δομικά περίπλοκη περιοχή της παρεγκεφαλίδας. Έκαναν λοιπόν υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατη αξιολόγηση των δεδομένων που είχαν προκύψει από τη μαγνητική τομογραφία του εξωτερικού τμήματος της παρεγκεφαλίδας 20 αγοριών με αυτισμό, 6-12 ετών, και 18 όμοιας ηλικίας ατόμων με ίδιες λεκτικές ικανότητες και εγκεφαλικό όγκο.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα αγόρια με αυτισμό είχαν σημαντικά πιο επίπεδη δομή επιφανείας στον δεξί παρεγκεφαλιδικό φλοιό, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επειδή η δεξιά πλευρά της παρεγκεφαλίδας υποστηρίζει την επεξεργασία της γλώσσας στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών, αυτό σημαίνει ότι μια πιο επίπεδη παρεγκεφαλιδική επιφάνεια μπορεί να σχετίζεται με επικοινωνιακές δυσκολίες στα άτομα με αυτισμό.

Ακόμα διαπίστωσαν ότι, τα αγόρια με αυτισμό είχαν καλύτερες κοινωνικές επικοινωνιακές δεξιότητες όταν είχαν πιο φυσιολογική παρεγκεφαλιδική δομή.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει τη δομή της παρεγκεφαλίδας στη σχέση της με τον αυτισμό. Και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τον ρόλο της λειτουργίας και της δομής της παρεγκεφαλίδας στα νεαρά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο μη τυπικής εγκεφαλικής ανάπτυξης. Οι διαφορές στην αντίληψη και τον συγχρονισμό στα πρώιμα στάδια της ζωής του ατόμου μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της παρεγκεφαλίδας και αντιστοιχούν στα υφιστάμενα δομικά ευρήματα στα αγόρια με αυτισμό», εξηγεί ο Γκουιχου Ζχαο, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024