Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η υπέρταση απειλεί τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων

Η υπέρταση απειλεί τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων

Ένα άτομο με μέση συστολική πίεση 147 mm/Hg, είχε 46% αυξημένες πιθανότητες να έχει εγκεφαλικές αλλοιώσεις

Η υψηλή αρτηριακή πίεση στην τρίτη ηλικία συντελεί σε απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και σε μορφώματα στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Ερευνητές της Κλινικής Μνήμης Rush στο Σικάγο, με επικεφαλής την Δρ Ζωή Αρβανιτάκη, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 1.300 άτομα μέχρι τον θάνατό τους, δηλαδή όταν ήταν κατά μέσο όρο περίπου 89 ετών. Τα δύο τρίτα ήταν κυρίως γυναίκες και είχαν ιστορικό υπέρτασης ενώ το 87% έπαιρναν αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Από μεταθανάτιες αυτοψίες στους εγκεφάλους των ηλικιωμένων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 48% είχε ή περισσότερες εγκεφαλικές αλλοιώσεις. Ο κίνδυνος τέτοιων αλλοιώσεων ήταν μεγαλύτερος στα άτομα με την υψηλότερη μέση συστολική πίεση.

Για παράδειγμα, ένα άτομο με μέση συστολική πίεση 147 mm/Hg, συγκριτικά με κάποιον που είχε 134 mm/Hg, είχε 46% αυξημένες πιθανότητες να έχει εγκεφαλικές αλλοιώσεις. Ένας μικρότερος μεν αλλά αξιοσημείωτα αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικών αλλοιώσεων παρατηρήθηκε και στα άτομα με ανεβασμένη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Αναζητώντας οι ερευνητές για ενδείξεις της νόσου Αλτσχάιμερ στους εγκεφάλους των θανόντων, παρατήρησαν επίσης ότι υπήρχε σχέση μεταξύ υψηλότερης συστολικής αρτηριακής πίεσης τα προηγούμενα χρόνια και μεγαλύτερων ποσοτήτων συμπλεγμάτων εγκεφαλικών κυττάρων, που σηματοδοτούσαν την ύπαρξη της νόσου.

Ωστόσο, οι χαρακτηριστικές αμυλοειδείς πλάκες που εντοπίζονται στους εγκεφάλους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ δεν σχετίστηκαν με την αρτηριακή πίεση.

«Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά σε νεαρές ηλικίες, σχετίζεται με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αλλά λιγότερα πράγματα είναι γνωστά αναφορικά με την εγκεφαλοαγγειακή νόσο και θελήσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα πως η υπέρταση επηρεάζει την υγεία των ηλικιωμένων. Το συμπέρασμα της μελέτης μας έχει μεγάλη αξία για τους επιστήμονες που μελετούν τις εγκεφαλικές αλλαγές στη γήρανση και σίγουρα υπογραμμίζει την ανάγκη για όλο και περισσότερη έρευνα», εξηγεί η Δρ Αρβανιτάκη.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024