Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ και τα ελληνικά διλήμματα

Ο Τραμπ και τα ελληνικά διλήμματα

Η Ελλάδα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική γιατί το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται είναι για... μεγάλα παιδιά

Δεν χρειαζόταν η υπόθεση της απέλασης των ρώσων διπλωματών για να αντιληφθεί κανείς ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πραγματοποιήσει μείζονα προσαρμογή στην εξωτερική της πολιτική. Αυτή συνίσταται στην απόλυτη ταύτιση με τις επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών και δευτερευόντως του Ισραήλ και των συντηρητικών αραβικών κρατών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Η εγκατάλειψη της υποτιθέμενης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που πρέσβευε ο Νίκος Κοτζιάς (με την εξαίρεση της σχέσης με την Κίνα που είναι κρίσιμη για οικονομικούς λόγους) δεν είναι απαραίτητα κακή εξέλιξη. Τα μικρά κράτη συγκεντρώνουν πόρους και δυνάμεις, δεν τις πολυδιασπούν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην παρούσα συγκυρία, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα, είναι αναγκαίες. Άλλωστε, πότε η Μόσχα προσέφερε μείζονος σημασίας βοήθεια στην Αθήνα; Το σημείο-κλειδι όμως είναι η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζει εντονότατη ευρωσκεπτικιστική διάθεση.

Η δε επιθετικότητα του προς την Άνγκελα Μέρκελ δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Αν κάποιοι στην Αθήνα πιστεύουν ότι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας θα είναι φιλικότερος προς τα ελληνικά συμφέροντα πλανώνται πλάνην οικτρά.

Η Ελλάδα οφείλει να είναι πολύ προσεκτική. Αυτή την περίοδο, το γεωπολιτικό παιχνίδι που διεξάγεται έχει χαρακτηριστικά «great power play» και είναι για… μεγάλα παιδιά. Ανά πάσα στιγμή, ένα μικρό κράτος μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένο. Ο μικρομεγαλισμός πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024