Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οστεοπόρωση: Η μεσογειακή διατροφή μειώνει την οστική απώλεια

Οστεοπόρωση: Η μεσογειακή διατροφή μειώνει την οστική απώλεια

Εκείνοι που έκαναν μεσογειακή διατροφή είχαν αύξηση της οστικής πυκνότητας στο μηριαίο οστό

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την οστική απώλεια στα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Συγκεκριμένα, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ακατέργαστα δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρια μπορεί να μειώσει την οστική απώλεια στο ισχίο εντός μόλις 12 μηνών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίπτωση της μεσογειακής διατροφής στην οστική υγεία 1.142 ατόμων, 65-79 ετών, που είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες (η μια έκανε μεσογειακή διατροφή και η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου).

Τα άτομα που έκαναν μεσογειακή διατροφή αύξησαν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, ακατέργαστων δημητριακών, ελαιολάδου, ψαριών, ενώ έτρωγαν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών και κρέατος και έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ.

Η οστική πυκνότητα μετρήθηκε στην αρχή της έρευνας και έπειτα από 12 μήνες και στις δύο ομάδες στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης και το μηριαίο οστό. Επίσης ελήφθησαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών.

Να σημειωθεί ότι το 10% των συμμετεχόντων είχε οστεοπόρωση ευθύς εξ αρχής.

Η διατροφή δεν είχε κάποια αξιόλογη επίπτωση στα άτομα με φυσιολογική οστική πυκνότητα αλλά είχε σε αυτούς με οστεοπόρωση.

Τα άτομα της ομάδας ελέγχου συνέχισαν να έχουν την φυσιολογική για την ηλικία τους μείωση της οστικής πυκνότητας, αλλά εκείνοι που έκαναν μεσογειακή διατροφή είχαν αύξηση της οστικής πυκνότητας στο μηριαίο οστό.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή στην περίπτωση της οστεοπόρωσης αφού η οστική απώλεια στο μηριαίο οστό είναι η αιτία κατάγματος ισχίου, τραύμα ιδιαίτερα συχνό στους ηλικιωμένους με οστεοπόρωση. Τα οστά χρειάζονται χρόνο για να σχηματιστούν και η 12μηνη μελέτη θεωρείται σύντομη για να παρατηρηθεί κάποια επίδραση. Το γεγονός ότι παρατηρήσαμε μια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο ομάδων σε ένα συγκεκριμένο οστό, είναι σημαντικό», εξηγεί η καθηγήτρια Σούζαν Φεργουέδερ -Τάιτ από την Ιατρική Σχολή του Νοργουιτς.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024