Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

Σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές

Σε ΗΠΑ αναζητά επενδυτές ο Τσακαλώτος

Την επιχείρηση «έξοδο στις αγορές» φαίνεται να ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο έχει επιδοθεί σε ένα roadshow σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη και τον Σεπτέμβριο στην Ασία.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι το μεγάλο σήμα προς τις αγορές εν όψει της εξόδου από τα μνημόνια αποτελεί η έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου.

Χθες ο Μάριο Ντράγκι έβαλε «πάγο» στις όποιες προσδοκίες για διατήρηση του waiver μετά τη λήξη του προγράμματος καθώς και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο άφησε ανοιχτό παράθυρο για συμπερίληψη της Ελλάδας στο QE, έστω και στο μικρό διάστημα που παραμένει μέχρι αυτήν την έξοδο.

Αποκλιμάκωση ομολόγων

Σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων οδηγούνται σε νέα πτώση, με το yield στο 10ετές να αγγίζει το 3,841%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3,13% και στο 2,880%. Σε ό,τι αφορά το 7ετές ομόλογο, η απόδοσή του συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από το 3,5% που ήταν η απόδοση της έκδοσης, και διαμορφώνεται στο 3,355%.

Στόχος του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης είναι να «πείσει» τους επενδυτές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος. Παρά την έντονη κινητικότητα του προηγούμενου διαστήματος και τις πληροφορίες για μια έξοδο στις αγορές, οι εξελίξεις στην Ιταλία, η αβεβαιότητα στη Γερμανία και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης καθυστέρησαν τις αποφάσεις και μετέθεσαν την έκδοση για αργότερα.

Τσακαλώτος: Η έξοδος στις αγορές δεν είναι πολιτική αλλά τεχνοκρατική απόφαση

«Δεν είναι πολιτική απόφαση, από εδώ και πέρα είναι τεχνοκρατική» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με την έξοδο στις αγορές.

Ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel Καβάλας ερωτηθείς για τις κινήσεις της κυβέρνησης το επόμενο δίμηνο σημείωσε ότι δεν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Τώρα κοιτάμε μπροστά, δηλαδή μπορεί να βγούμε στις αγορές μέχρι εκεί μπορεί και όχι -εμείς έχουμε δώσει την πολιτική κατεύθυνση στον ΟΔΔΗΧ, τον Οργανισμό που διαχειρίζεται το χρέος, που έχει ειδικούς για αυτό το θέμα. Δεν είναι πολιτική απόφαση, από εδώ και πέρα είναι τεχνοκρατική, ότι θα βγούμε βεβαίως, αλλά θα το αποφασίσουν αυτοί πότε είναι οι κατάλληλες συνθήκες στις αγορές. Τώρα κοιτάμε πολύ πιο μακροπρόθεσμα».

Το roadshow Τσακαλώτου

Στις ΗΠΑ οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης έχουν κύκλο επαφών με στελέχη διεθνών επενδυτικών οίκων και ισχυρών παικτών στην αγορά των ομολόγων. Στις επαφές αυτές ενημερώνουν τους επενδυτές για τις εξελίξεις και τις προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική οικονομία μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Στόχος των συναντήσεων που έχει το οικονομικό επιτελείο είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας με επενδυτές οι οποίοι θα ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024