Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βάθεια Λακωνίας : Ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής

Βάθεια Λακωνίας : Ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής

Οι αντιπροσωπευτικοί πύργοι, τα πυργόσπιτα και τα πλακόστρωτα σοκάκια της Βάθειας συνθέτουν ένα ξεχωριστό δείγμα οχυρού οικισμού

Απλωμένη στην κορυφή ενός υψώματος, η Βάθεια, ξακουστή μανιάτικη πολιτεία, αγναντεύει το πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα.

Οι αντιπροσωπευτικοί πύργοι, τα πυργόσπιτα και τα πλακόστρωτα σοκάκια της συνθέτουν ένα ξεχωριστό δείγμα οχυρού οικισμού.

Η Βάθεια, που όχι άδικα αποτελεί ένα από τα πλέον προβεβλημένα θέματα των ταξιδιωτικών ρεπόρτερ, γνώρισε περίοδο ακμής το 19ο αιώνα, ενώ κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα εγκαταλείφθηκε σταδιακά από τους κατοίκους της και περιέπεσε σε παρακμή.

Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού περί το 1980 ερειπωμένοι πύργοι και πυργόσπιτα της Βάθειας αναστηλώθηκαν και μετατράπηκαν σε τουριστικά καταλύματα (ξενώνες), στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης προσπάθειας να συνδεθεί η τουριστική ανάπτυξη με την αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Η επίσκεψη των ταξιδιωτών στην πραγματικά μοναδική Βάθεια μπορεί να συνδυαστεί τόσο με την περιήγησή τους στα Άλικα (χωριό με αρκετά πυργόσπιτα και παραδοσιακό χρώμα) και την Κυπάρισσο (παραθαλάσσιο οικισμό με δαντελωτές ακρογιαλιές) όσο και με τη γνωριμία τους με το Πόρτο Κάγιο και το Μαρμάρι, τις δύο μοναδικές αγκαλιές της φύσης κοντά στο άκρο της λακωνικής χερσονήσου.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024