Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ώρες αγωνίας στην Ταϊλάνδη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Ώρες αγωνίας στην Ταϊλάνδη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, έξι παιδιά έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί. Ωστόσο, οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον απεγκλωβισμό τεσσάρων παιδιών, τα οποία και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο

Συνεχίζεται η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους, που έχουν παγιδευτεί εδώ και 15 ημέρες στο πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, έξι παιδιά έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί. Ωστόσο, οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον απεγκλωβισμό τεσσάρων παιδιών, τα οποία και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Οι αρχές στην επαρχία Τσιανγκ Ράι της βόρειας Ταϊλάνδης ξεκίνησαν την επικίνδυνη αποστολή της ασφαλούς μεταφοράς των 12 αγοριών και του προπονητή τους εκτός σπηλαίου νωρίς το πρωί, υπό τον φόβο ανόδου της στάθμης των υδάτων. Σύμφωνα με την ομάδα που έχει συγκροτηθεί για τον απεγκλωβισμό των παιδιών η κρίσιμη επιχείρηση θα διαρκέσει δύο με τρεις ημέρες.

Λίγο μετά την έναρξη της επιχείρησης ξεκίνησε βροχόπτωση πάνω από το σημείο που διεξάγεται η επιχείρηση διάσωσης. Η βροχή αναμένεται να την δυσκολέψει, με τους διασώστες να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην την διακόψουν.

https://www.youtube.com/watch?v=aIsh7TcjGFk

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, τέσσερα από τα έξι παιδιά που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης και έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι.

Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο στις 17:40 τοπική ώρα και πρόσθεσε ότι οι διασώστες χρειάζονται «περίπου 10 ώρες» για να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της επιχείρησης και ότι σε αυτήν συμμετέχουν 90 δύτες -50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

«Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα»

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα … Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις» δήλωσε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε σε απόσταση από το σπήλαιο.

Ο Ναρονγκσάκ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο» και ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή.

Ένας αυστραλιανός γιατρός, ο οποίος συμμετέχει στη σημερινή αποστολή διάσωσης, εξέτασε χθες το βράδυ τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση, έκανε επίσης γνωστό ο Ναρονγκσάκ.

Μέχρι τώρα, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει, χάρη στα ρεύματα. Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες για την απομάκρυνση των παιδιών κρίνονται «τέλειες» από τον πυρήνα διαχείρισης της κρίσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο.

Οι διασώστες εκκένωσαν σήμερα το πρωί την περιοχή γύρω από το σπήλαιο ώστε να ανοίξουν χώρο «για να βοηθήσουμε τα θύματα».

https://twitter.com/SteveInCM/status/1015868527721320449

«Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται στην επιχείρηση πρέπει βγουν αμέσως από τη ζώνη» ανακοίνωσε από μεγάφωνα η αστυνομία στον χώρο γύρω από το σπήλαιο, όπου βρίσκονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι. «Έχουμε όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έρχονται και εγκαθίστανται παντού», είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής των επιχειρήσεων προσθέτοντας πως «οι ιατρικές ομάδες μου παραπονέθηκαν και αυτό γίνεται πρόβλημα».

Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν έναν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στη σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ’ αυτό.

Όμως οι βροχές που αναμένονται προσεχώς θα μπορούσαν να περιορίσουν το μη πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου στο οποίο έχουν καταφύγει τα παιδιά.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024