Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το «εθνικό φιλότιμο», το βαρύ εκλογικό τίμημα και η Συμφωνία των Πρεσπών

Το «εθνικό φιλότιμο», το βαρύ εκλογικό τίμημα και η Συμφωνία των Πρεσπών

Τα ποιοτικά στοιχεία των εξαμηνιαίων «Τάσεων» της MRB ήρθαν να επιβεβαιώσουν την πραγματική φθορά της κυβερνητικής παράταξης αλλά και την αρνητική επίπτωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ

Τις περισσότερες φορές στις έρευνες στεκόμαστε στα ποσοστά των κομμάτων και ιδίως στις διαφορές ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμμα. Όμως, εάν δούμε έτσι τα πορίσματα των «Τάσεων» της εξαμηνιαίας έρευνας της ΜRB που δόθηκε στη δημοσιότητα, κινδυνεύουμε να χάσουμε ουσιώδεις πλευρές των πολιτικών εξελίξεων.

Και αυτό γιατί θα διαπιστώναμε απλώς την παγίωση μιας διαφοράς λίγο κάτω από το 10% ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα και άρα μια αίσθηση «σταθερότητας» που θα αποτελούσε και την αφετηρία της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει τη βασική τάση και να ανακτήσει μέρος των ψηφοφόρων του.

Όμως, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα και πρωτίστως πιο δύσκολα για την κυβέρνηση.

Καταρχάς η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατορθώσει να συγκεντρώνουν μια ιδιαίτερα έντονη αρνητική πολιτική γνώμη. Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 36,7%  απαντά η ΝΔ, το 25,3% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 30,3% κανένα κόμμα.

Όμως, στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 46,9% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 26,8% απαντά ΝΔ. Αυτό αποτυπώνει μια ιδιαίτερα αρνητική κρίση και μια εμφανή επιθυμία πολιτικής αλλαγής.

Δείκτες… απαισιοδοξίας

Αυτό πρέπει να το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι οι δείκτες συνολικής αισιοδοξίας παραμένουν γενικά αρνητικοί. Για παράδειγμα, παρότι αυξάνεται ελαφρά το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι δεν θα επιδεινωθεί ή ακόμη και θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση, αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ότι θα χρειαστούν από 8 χρόνια και πάνω για να υπάρξει βελτίωση των πραγμάτων.

Αντίστοιχα, παρότι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης θα ωφελήσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ (το 43,5% έναντι του 20,8% που θεωρεί ότι θα ωφεληθεί η ΝΔ), και παρότι υποχωρεί οριακά κάτω του 50% το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, οι περισσότεροι (το 63%) έχουν αρνητική γνώμη για τις προσδοκίες της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της δανειακής σύμβασης.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν περνάει το κλίμα ανάτασης και εξόδου από τα μνημόνια που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα ήδη πριν από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις είχε παγιωθεί στην κοινωνία μια αίσθηση κατά βάση αρνητική που δεν ακολουθούσε την όποια βελτίωση επιμέρους παραμέτρων της συγκυρίας. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια συνολικότερη προεξόφληση της εκτίμησης ότι τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε πραγματικά σε θετική κατεύθυνση.

Και είναι πάνω σε αυτό που η κυβέρνηση έρχεται να εισπράξει το επιπλέον πολιτικό κόστος για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Είναι εντυπωσιακό ότι παρότι ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί αρνητικό το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί τόσα χρόνια το ζήτημα, η μεγάλη πλειοψηφία (68,3%) έχει σαφώς αρνητική θέση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Οι πολίτες δείχνουν ιδιαίτερη αντίθεση στο πώς λύνεται το θέμα του ονόματος και στο πώς υπάρχει έστω και έμμεσα αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, ενώ δεν πείθονται από τα επιχειρήματα ότι με αυτό τον τρόπο επιλύεται μια εκκρεμότητα και αναβαθμίζεται η θέση της χώρας μας.

Οι τάσεις αυτές, που συμπίπτουν και με άλλες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν ότι υπήρξαν παράμετροι που η κυβέρνηση δεν στάθμισε στο χειρισμό του ζητήματος.

Έχει γίνει πια φανερό ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η κυβέρνηση μέσα σε σύντομο διάστημα να δείξει ότι μπορεί να λύνει προβλήματα που άλλες κυβερνήσεις άφησαν ανεπίλυτα, υλοποιώντας την έξοδο από τα μνημόνια και επιλύοντας το Μακεδονικό. Προφανώς σε αυτό το σχεδιασμό υπήρχε και η εκτίμηση ότι 26 χρόνια μετά το 1992 δεν θα υπήρχαν οι ίδιες φορτίσεις για το θέμα αυτό στην κοινωνία.

Δεν υπολόγισαν την ψυχολογία

Αυτό που δεν υπολόγισαν ήταν η ψυχολογία στην οποία έχει βρεθεί η ελληνική κοινωνία. Οκτώ χρόνια μνημονίων βιώθηκαν ως μια ακολουθία πλήγματα όχι απλώς στην ατομική οικονομική και κοινωνική κατάσταση αλλά και ως χτυπήματα βάναυσα σε ένα συλλογικό αίσθημα αξιοπρέπειας. Αυτή η εμπεδωμένη αίσθηση ενός πληγωμένου «εθνικού φιλότιμου» ήρθε να γίνει ακόμη πιο έντονη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που βιώθηκε ως μία ταπεινωτική κίνηση.

Είναι σε αυτό το κλίμα που η κυβέρνηση έχει επιπλέον φθορά και από το Μακεδονικό, αντί να εισπράττει τα οφέλη μιας εικόνας ρεαλισμού και ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.

Είναι αυτό το ριζωμένο και γενικευμένο αρνητικό κλίμα που ολοένα και περισσότερο θα αποτελεί ένα όριο στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί θα έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα περιορισμένα περιθώρια να στρέψει την πολιτική συζήτηση στα οικονομικά και την όποια βελτίωση του οικονομικού κλίματος αλλά και την αρνητική εικόνα ότι και αυτή η κυβέρνηση συνέχισε να εισπράττει πλήγματα στο διεθνές επίπεδο.

Κι όταν φτάσουμε στις κάλπες με την κυβέρνηση να «πουλάει» τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, αυτό που θα μετρήσει τελικά είναι ότι ο ελληνικός λαός θα έχει μια ανοικτή πληγή η οποία βγάζει αίμα… μακεδονικό. Η συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά ξύπνησε στο λαό αυτό το αίσθημα της ήττας που βιώνει, των συνεχώς χαστουκιών που τρώει από τους μεγάλους και που δεν μπορεί να ανεχτεί ότι θα φάει και από τα μικρά Σκόπια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία μέσα από έναν συνδυασμό καταστροφικά αρνητικής εικόνας των άλλων κομμάτων και δικής του δυνατότητας να παρουσιάζει ως «η ελπίδα». Πάνω από 3 χρόνια μετά, έχοντας δώσει σαφές δείγμα γραφής ως προς το πώς ασκεί κυβερνητικά καθήκοντα και αδυνατώντας να ξεδιπλώσει ένα θετικό όραμα, διαπιστώνει ότι είναι η σειρά του να πέσει θύμα μιας γενικευμένης αρνητικότητας, με το Μακεδονικό να εξελίσσεται σε πραγματική αχίλλειο πτέρνα του.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024