Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια: Η χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια: Η χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου

Μετά τη μήνυση που κατέθεσε το VMRO σε Ζάεφ και Ντιμιτρόφ κατηγορώντας τους για εσχάτη προδοσία, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, εξαπέλυσε ακόμα μια επίθεση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, με αφορμή τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην ΕΡΤ την Πέμπτη το βράδυ

Διαστάσεις εμφυλίου παίρνει η αντιπαράθεση για τη συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια, για τη «Βόρεια Μακεδονία».

Μετά τη μήνυση που κατέθεσε το VMRO σε Ζάεφ και Ντιμιτρόφ κατηγορώντας τους για εσχάτη προδοσία, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, εξαπέλυσε ακόμα μια επίθεση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, με αφορμή τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην ΕΡΤ την Πέμπτη το βράδυ.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε: «Σήμερα, λαμβάνουμε ως μήνυμα ακόμα και από τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, ότι αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές, και αυτός θα υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα και όλα όσα ακολουθούν ως επόμενη φάση».

Αυτή η δήλωση εξόργισε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ο οποίος με ανακοίνωση επιτίθεται με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς στον Ζάεφ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει, ούτε να υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Ο πρωθυπουργός Ζάεφ, με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες, αντιφατικές και συγκεχυμένες απόψεις του, συνεχίζει να λέει ψέματα και να χειραγωγεί όχι μόνο το μακεδονικό, αλλά και το ελληνικό και το διεθνές κοινό. Η συμμετοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να καταχραστεί για την αποδοχή μιας βλαπτικής συμφωνίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μακεδονικό κράτος και τον μακεδονικό λαό. Ο Μακεδόνας πρόεδρος δεν αποδέχεται τη συμφωνία εις βάρος της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και εις βάρος των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αναφέρει η δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γκιόργκι Ιβανόφ.

Μάλιστα, καθιστά σαφές ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη και ότι δεν θα επηρεαστεί, όπως ακούγεται, από οποιαδήποτε πίεση, εκβιασμούς ή απειλές.

«Ο πρωθυπουργός Ζάεφ, με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες, αντιφατικές και συγκεχυμένες απόψεις του, συνεχίζει να λέει ψέματα και να χειραγωγεί όχι μόνο το μακεδονικό, αλλά και το ελληνικό και το διεθνές κοινό. Η συμμετοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να καταχραστεί για την αποδοχή μιας βλαπτικής συμφωνίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μακεδονικό κράτος και τον μακεδονικό λαό. Ο Μακεδόνας πρόεδρος δεν αποδέχεται τη συμφωνία εις βάρος της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και εις βάρος των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αναφέρει η δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γκιόργκι Ιβανόφ.

Τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση

Αλλά και το VMRO-DPMNE έκανε αισθητή την παρουσία του με συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρό του Χρ. Μίτσκοσκι. Όπως δήλωσε η συμφωνία των Πρεσπών ήταν «συμφωνία συνθηκολόγησης» που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα και άκρως αντισυνταγματική
Τόνισε επίσης ότι θα μπορούσε να βρεθεί πολύ καλύτερη λύση από αυτή που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα, ανέφερε ότι δεν θέλει να απαντήσει σε υποθετικές ερωτήσεις και ότι το κόμμα του θα περιμένει πρώτα να δει αν θα υπάρξει δημοψήφισμα, ποιο θα είναι το ερώτημα σε αυτό και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και ακολούθως θα καθορίσει την στάση του, αν δηλαδή θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα ή θα το μποϋκοτάρει. Επίσης, διέψευσε ότι το κόμμα του βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία που διεξάγεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος.

Το αλβανικό κόμμα

Στη μάχη των εντυπώσεων αλλά και στη δημιουργία των δύο στρατοπέδων που έχουν ετοιμαστεί ενόψει δημοψηφίσματος, ρίχτηκε ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.

Μιλώντας στο «KANAL 5», κατηγόρησε τον Ιβάνοφ, ότι με την άρνησή του να υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας ΠΓΔΜ-Ελλάδας για το θέμα του ονόματος ουσιαστικά παρεμποδίζει το έργο του κοινοβουλίου και παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας.

Σημείωσε ότι αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα, για το οποίο ο Πρόεδρος θα πρέπει να λογοδοτήσει. «Δεν θα ήθελα ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα μετά από λίγο καιρό να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παραβίαση του συντάγματος», πρόσθεσε. Ανέφερε, ακόμα, ότι δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να σταματήσει την συμφωνία επειδή, όπως είπε, οι πολίτες θέλουν ειρήνη, σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, δημοκρατία και κράτος δικαίου.

Ερωτηθείς για τη θέση του DUI σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Αχμέτι επισήμανε ότι το κόμμα του θεωρούσε πως η συμφωνία με την Ελλάδα δεν έπρεπε να πάει σε δημοψήφισμα, αλλά να κυρωθεί μόνο από το κοινοβούλιο, όπως συνέβη και με τη συμφωνία καλής γειτονίας με την Βουλγαρία, επειδή, όπως είπε, το δημοψήφισμα μπορεί να αποτύχει εξαιτίας «διαφόρων ξένων επιρροών, που θα μπορούσαν να χειραγωγήσουν τους πολίτες με ισχυρή πατριωτική φρασεολογία».

«Δεν θέλουν όλοι ειρηνικό μέλλον για τη “Μακεδονία”. Στην περιοχή υπάρχουν σχηματισμοί που δεν θέλουν το καλό της “Μακεδονίας”», σημείωσε ο ηγέτης του DUI.

Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι, αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία για το θέμα του ονόματος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024