Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο μητρικός υγιεινός τρόπος ζωής ανάχωμα στην παιδική παχυσαρκία

Ο μητρικός υγιεινός τρόπος ζωής ανάχωμα στην παιδική παχυσαρκία

ο κίνδυνος είναι ελάχιστος ειδικά για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες διατηρούν πάντα ένα φυσιολογικό βάρος, γυμνάζονται τακτικά, δεν καπνίζουν, τρώνε υγιεινά και πίνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν ουσιαστικά χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος ειδικά για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες διατηρούν πάντα ένα φυσιολογικό βάρος, γυμνάζονται τακτικά, δεν καπνίζουν, τρώνε υγιεινά και πίνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν το ιατρικό ιστορικό και χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής 24.289 παιδιών, 9-14 ετών που είχαν γεννηθεί από 16.945 μητέρες και είχαν ενταχθεί στις μελέτες Nurses’ Health Study II (NHSII) και Growing Up Today Study (GUTS).

Οι συμμετέχουσες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό τους και τον τρόπο ζωής τους περιλαμβανομένου του Δείκτη Μάζας Σώματος, της σωματικής δραστηριότητας και της διατροφής. Επίσης οι μητέρες είχαν ερωτηθεί για την κατανάλωση αλκοόλ και το τσιγάρο.

Βάσει των παραπάνω παραμέτρων οι ειδικοί υπολόγισαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κάθε παιδιού.

Οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 41 ετών, με ΔΜΣ 25 και το 93% δεν ήταν ενεργές καπνίστριες. Τα παιδιά τους ήταν κατά μέσο όρο 12 ετών και το 46% αυτών αγόρια.

Μετά τη συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων, όπως η εθνικότητα, το ιστορικό χρόνιων παθήσεων, η ηλικία, το οικογενειακό εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας ήταν 56% μικρότερος στα παιδιά των γυναικών με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Συγκριτικά με τους απογόνους των γυναικών που ήταν καπνίστριες, τα παιδιά των μητέρων που δεν κάπνιζαν είχαν 31% μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Επίσης τα παιδιά των γυναικών που γυμνάζονταν 150 λεπτά ή και περισσότερο την εβδομάδα και έπιναν 1-2 ποτήρια αλκοόλ είχαν επίσης μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, συγκριτικά με τα παιδιά των μαμάδων που δεν αθλούνταν και δεν έπιναν αλκοόλ.

Τέλος, τα παιδιά των μητέρων που έκαναν μια υψηλής ποιότητας διατροφή, είχαν φυσιολογικό βάρος, γυμνάζονταν τακτικά, έπιναν μικρή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ και δεν κάπνιζαν, είχαν 75% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024