Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πειραιώς: Θετική επίδραση στην αγορά ομολόγων είχε η συμφωνία του Eurogroup

Πειραιώς: Θετική επίδραση στην αγορά ομολόγων είχε η συμφωνία του Eurogroup

Οι αποφάσεις στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου και η ολοκλήρωση του τρίτου οικονομικού προγράμματος, αποδείχθηκαν θετικές για την αγορά ομολόγων στην οποία αντισταθμίστηκαν οι ζημιές και εξισορροπήθηκε η αυξημένη μεταβλητότητα που προκλήθηκε τον προηγούμενο μήνα, αναφέρεται σε ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς

Οι αποφάσεις στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου και η ολοκλήρωση του τρίτου οικονομικού προγράμματος, αποδείχθηκαν θετικές για την αγορά ομολόγων στην οποία αντισταθμίστηκαν οι ζημιές και εξισορροπήθηκε η αυξημένη μεταβλητότητα που προκλήθηκε τον προηγούμενο μήνα, αναφέρεται σε ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς με τίτλο «στο Μονοπάτι για Βελτίωση των Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων».

«Η επέκταση της περιόδου χάριτος για 96,4 δισ. ευρώ του συνολικού ελληνικού χρέους κατά 10 έτη και το σχετικά υψηλό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ., δίνει σημαντική ενίσχυση στο ελληνικό χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα καθώς επίσης και σε μια ενδεχόμενη νέα έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ.»

» Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αποφάσεων, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας έφτασε στα τέλη Ιουνίου τις 492 μονάδες καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, η μεσοσταθμική απόδοση του Δείκτη σημείωσε πτώση κατά 72 μ.β. φτάνοντας στο 3,8%. Στην περίπτωση που η θετική δυναμική συνεχιστεί δεν αποκλείεται να υπάρξει προσπάθεια για νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ στο άμεσο διάστημα», αναφέρεται στην ανάλυση.

Στην ανάλυση επισημαίνονται επίσης τα ακόλουθα: «Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup ενισχύουν την πρόσβαση στις αγορές ωστόσο ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα καθώς το ύψος του χρέους παραμένει υψηλό και οι ελληνικές αποδόσεις διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα, το spread της ελληνικής 10ετίας διαμορφώθηκε το Ιούνιο στις 365 μ.β. περίπου 128 μ.β. υψηλότερα από το spread των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν τα κίνητρα στις αγορές για υψηλότερες αποτιμήσεις (χαμηλότερο κόστος δανεισμού) εντοπίζονται στην εξέλιξη των πιστοληπτικών αξιολογήσεων του ελληνικού αξιόχρεου αλλά και την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, η S&P προχώρησε σε έκτακτη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε «B+» με σταθερές προοπτικές από «B».

Σε αντίστοιχες ενέργειες αναμένεται να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι οίκοι, ωστόσο η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση απέχει τουλάχιστον 4 βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση (Investment Grade).

Οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την αγορά ομολόγων εξακολουθούν να εντοπίζονται στις εντάσεις στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις όπως και στην ενίσχυση της αποστροφής κινδύνου των αγορών κάτι που είναι ενδεικτικό του κλίματος κυρίως στις αναδυόμενες αγορές».

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024