Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελπίδα τα νέα υβριδικά ομόλογα της Ευρωζώνης

Ελπίδα τα νέα υβριδικά ομόλογα της Ευρωζώνης

Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί σταδιακά να αντικαταστήσει την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα του δημοσίου μειώνοντας το επενδυτικό ρίσκο

Την ώρα που η ελληνική οικονομία ετοιμάζεται να βιώσει την ώρα της αλήθειας από τον Αύγουστο και μετά απέναντι στις διεθνείς αγορές μετά το τέλος του προγράμματος, έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση στην Κομισιόν και στην Ευρωζώνη, για την διαδικασία έκδοσης μίας νέας γενιάς ομολόγων, τα λεγόμενα υβριδικά ομόλογα, τα οποία θα αποτελούν κρατικούς τίτλους και θα συμβάλλουν σημαντικά στην διαφοροποίηση των ομολόγων των τραπεζών μέσω τίτλων της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για μία εναλλακτική λύση από τα ευρωομόλογα που δεν είχαν γίνει στο παρελθόν αποδεκτά από την Γερμανία και αυτό γιατί δεν θα πραγματοποιείται κάποιος καταμερισμός ή αμοιβαιοποίηση του κινδύνου με τις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, αλλά θα υπάρχει ένα κομμάτι senior (πρώτης διαβάθμισης) που θα αποτελεί και το 70% της ονομαστικής αξίας, ενώ το υπόλοιπο 30% θα είναι μειωμένης εξασφάλισης.

Με αυτό τον τρόπο θα παράγεται και η σταθμισμένη απόδοση του κάθε ομολόγου και έτσι θα γνωρίζει εκ των προτέρων ο κάτοχός του, την σχέση ρίσκου και αναμενόμενης απόδοσης.

Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί σταδιακά να αντικαταστήσει την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα του δημοσίου μειώνοντας το επενδυτικό ρίσκο και δημιουργώντας απεξάρτηση από το λεγόμενο country risk που της επηρεάζει άμεσα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Βέβαια επειδή όλα είναι αλληλένδετα, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις για την μείωση των NPEs μέσα από το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, γεγονός που θα βοηθήσει στο να μπορέσουν να εκδώσουν σταδιακά οι τράπεζες τους εν λόγω υβριδικούς τίτλους, αφού βέβαια έχουν μειώσει πρώτα την εξάρτησή τους από το ELA και έχουν πετύχει και τους σχετικούς στόχους των κόκκινων δανείων που ορίζει η ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς αν το εργαλείο αυτό χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να επιταχύνει την ανάκτηση της ρευστότητας των τραπεζών αλλά και να αποτρέψει πιθανές ανακεφαλαιοποιήσεις στο μέλλον, λόγω του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος – τραπεζικός.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024