Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μαύρη τρύπα της Β΄ Αθηνών

Η μαύρη τρύπα της Β΄ Αθηνών

Οι δημοτικές εκλογές ενδέχεται να επηρεαστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κατάτμηση της Β' Αθηνών που έχει 44 έδρες, καθώς θα μειωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το απρόσωπο της αχανούς περιφέρειας

Το σχέδιο για κατάτμηση της Β’  εκλογικής περιφέρειας Αθηνών είναι παλαιό και έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Πάντα όμως συναντούσε την ισχυρή αντίδραση  πολιτικών «τζακιών», των πιο επωνύμων που δεν ήθελαν την προώθησή του για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Η τελευταία προσπάθεια είχε γίνει πριν από 14 χρόνια, τον Ιανουάριο του 2004, όταν η πρόβλεψη για το «σπάσιμο» της Β’  Αθηνών αφαιρέθηκε από τον περίφημο «νόμο Σκανδαλίδη» με παρέμβαση – είχαν προηγηθεί μεγάλες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ – του Γιώργου Παπανδρέου που μόλις είχε λάβει το «δακτυλίδι» από τον Κώστα Σημίτη για την αρχηγία του κόμματος.

Αυτό το σχέδιο όμως επανέρχεται τώρα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με το αιτιολογικό ότι εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και ισότητα μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών.

Η πρόταση έχει υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια και η τελευταία φορά που έγινε με ένταση ήταν το καλοκαίρι του 2016, όταν η Φώφη Γεννηματά έβαλε το θέμα της κατάτμησης και πάλι στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την απλή αναλογική.

Ακριβώς, δυο χρόνια μετά, η κυβέρνηση ανοίγει και πάλι το θέμα της κατάτμησης της Β΄ περιφέρειας και θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τον «Κλεισθένη Ι». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 13 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Βουλής, η Β’  Αθηνών θα χωριστεί σε τρεις τομείς (Βόρεια περιφέρεια με 15 έδρες, Νότια με 18 έδρες και Δυτική με 11), ενώ θα σπάει και η Περιφέρεια Αττικής (Ανατολική με 10 έδρες και Δυτική με 4).

Οι δημοτικές εκλογές ενδέχεται να επηρεαστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κατάτμηση της Β’  Αθηνών που έχει 44 έδρες, καθώς θα μειωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το απρόσωπο της αχανούς περιφέρειας και θα υπάρχει πιο στενή πολιτική επικοινωνία υποψηφίων δημάρχων και υποψηφίων βουλευτών, ακόμη και εάν έχουν αντίθετες ιδεολογικές ταυτότητες.

Εξάλλου, το γεγονός ότι σε δημοτικά ψηφοδέλτια συναντώνται και πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους διευκολύνει τις υπόγειες συμμαχίες και την ανταλλαγή ψήφων.

Η ιδιαίτερα κρίσιμη και πάρα πολύ μεγάλη (περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων πανελλαδικά) εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών, όπου οι περισσότεροι υποψήφιοι ξοδεύουν πολλά χρήματα για την εκλογή τους, έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Η επιλογή κόμματος επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κοινωνική και οικονομική διαστρωμάτωση του πληθυσμού με ότι αυτό σημαίνει.

Καιρός ήταν να σπάσει… κέρδος θα είναι για όλους, όσο και εάν γκρινιάξουν κάποιοι βαρόνοι και μεγαλοσχήμονες.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024