Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Απλμπάουμ, ο Κοντονής και ο λαϊκισμός

Η Απλμπάουμ, ο Κοντονής και ο λαϊκισμός

Ποια είναι η δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο της Washinton Post για τον εθνικολαϊκισμό της Ελλάδας

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχα ζητήσει με email από την δημοσιογράφο και ερευνήτρια Αν Απλμπάουμ να απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις για τις ιστορικές πηγές που νομιμοποιούν την καταδίκη των «κομμουνιστικών εγκλημάτων».

Αφορμή φυσικά ήταν η απόρριψη από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να συμμετάσχει η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνέδριο με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21o αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», το οποίο διοργάνωνε η Εσθονία, προεδρεύουσα τότε της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, όμως, και η επιτηδευμένη -ομολογώ- «ουδετερότητα» των ερωτημάτων δεν έπεισε την Απλμπάουμ. «Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας.

Τι εννοείτε “πώς νομιμοποιούνται;”. Έχω γράψει τρία βιβλία και δεκάδες άρθρα που καταγράφουν τα εγκλήματα του κομμουνισμού, βασισμένη στον τεράστιο όγκο ντοκουμέντων και πηγών». Εκεί βρισκόμαστε ακόμη: οι εξωτερικοί παρατηρητές δεν μπορούν παρά να βασίζονται στα γεγονότα για να «ακτινογραφήσουν» την ελληνική κακοδαιμονία.

Τη στιγμή, λοιπόν, που πλείστοι όσοι πρωτοσέλιδοι τίτλοι διεθνών εφημερίδων και περιοδικών «βαφτίζουν» πραγματιστή και ευρωπαϊστή τον Αλέξη Τσίπρα κατέφτασε η ρουκέτα της Washington Post διά χειρός Απλμπάουμ.

Για τους πολλούς παραμένει η συγγραφέας, εκτός άλλων, του βραβευμένου με Πούλιτζερ «Γκουλάγκ – η αληθινή ιστορία» (εκδ. Ιωλκός, 2009), του συγκλονιστικού «Σιδηρούν παραπέτασμα – Συνθλίβοντας την ανατολική Ευρώπη» (Αλεξάνδρεια, 2016), αλλά και του προσφάτως εκδοθέντος «The red famine» (Penguin Randomhouse), όπου εξιστορεί τo σχέδιο του Στάλιν να εξοντώσει 3 εκατομμύρια ουκρανούς μέσω του Μεγάλου Λιμού το 1931 – 1933.
Για τους αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ τι είναι άραγε; Αρκεί να διατρέξει κανείς την ξεκάθαρη, ευθύβολη και τεκμηριωμένη αποτύπωση της τελευταίας τριετίας, όπως την περιγράφει η ίδια στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας: «H Ελλάδα κυβερνήθηκε -και εξακολουθεί να κυβερνάται και τώρα- από μία ιδιότυπη συμμαχία ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών…

Ο κυβερνητικός εταίρος -οι Ανεξάρτητοι Έλληνες- πίστευε ότι το θηριώδες ελληνικό χρέος ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας». Και αλλού: «Η δικτατορία, “τύπου Βενεζουέλας” αποφεύχθηκε. Ανάλογα με το ποιος περιγράφει τα γεγονότα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είτε τρόμαξε υπό την απειλή ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, είτε φοβήθηκε τις οικονομικές συνέπειες μιας εξόδου από την ευρωζώνη, είτε ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά το προεκλογικό του αφήγημα.

Παρόλο που είχε τροφοδοτήσει τους υποστηρικτές του με μια οργισμένη, αντιευρωπαϊκή ρητορική και με υποσχέσεις να ξανακάνει πλούσιο τον «λαό» εις βάρος των ελίτ, των τραπεζών και των Γερμανών, κατέληξε να ακολουθεί τους κανόνες των διεθνών θεσμών που είχαν αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών της Ελλάδας. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, αυτού του τύπου ο αριστερός λαϊκισμός, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μερικά χτυπήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς, προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο περισσότερων ΜΜΕ και να παρέμβει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Γράφαμε σε ένα προηγούμενο σημείωμα ότι η «Ιστορία γράφεται (ήδη)» (21/6), με αφορμή τα βιβλία των Τίμοθι Σνάιντερ και Γιάσα Μουνκ που αναφέρονται στην ελληνική περίπτωση θίγοντας τα ιερά και όσια του εθνικολαϊκισμού.

Η Απλμπάουμ συντάσσεται μαζί τους μεταφέροντας στους αναγνώστες της μία εικόνα μακριά από τον τεχνητό παράδεισο της σοσιαλδημοκρατίας που διεκδικεί εσχάτως ο πρωθυπουργός για τον εαυτό του.

Είναι ν’ απορεί κανείς μάλιστα που η συγγραφέας δεν έχει βρει τη θέση της σε ένα από τα μνησίκακα, αβαθή και βίαια «τιτιβίσματα» συριζαίων αξιωματούχων ή σε κάποια περισπούδαστη ιερεμιάδα για τους «αναλυτές του εξωτερικού που δεν σκαμπάζουν απ’ την Ελλάδα». Αλλά εδώ ξεχάστηκαν και οι ιδεολογικοί συνοδοιπόροι Σλαβόι Ζίζεκ, Ναόμι Κλάιν και Νόαμ Τσόμσκι.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024