Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Θεοδωράκης εισηγήθηκε την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής

Ο Θεοδωράκης εισηγήθηκε την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής

Εξηγώντας την πρόταση του αυτή, ο πρόεδρος Ποταμιού εξήγησε ότι στόχος δημιουργίας του Κινήματος Αλλαγής ήταν να προσθέσει δυνάμεις στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

Την εισήγηση του για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης στα στελέχη του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου του Ποταμιού που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής.

Εξηγώντας την πρόταση του αυτή, ο πρόεδρος Ποταμιού εξήγησε ότι στόχος δημιουργίας του Κινήματος Αλλαγής ήταν να προσθέσει δυνάμεις στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε αυτό δεν κατέστη δυνατό και πρέπει να δοθεί λύση.

Αυτή σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι η αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής και η αποσύνδεση του Ποταμιού από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Επιπλέον κατέστησε σαφές πως αυτή η επιλογή είναι καλύτερη από το αντάρτικο στο εσωτερικό, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο και για τις δύο πλευρές.

Τέλος απέρριψε τα σενάρια για συμφωνία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως είναι κατασκευασμένα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ακολουθούν οι ομιλίες βουλευτών, ευρωβουλευτών και στελεχών, ενώ το απόγευμα θα γίνει ψηφοφορία για τη λήψη των αποφάσεων.

Μετά τη λήξη των διαδικασιών θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τον κ. Θεοδωράκη.

Διαφωνίες από στελέχη

Στελέχη, όμως του Ποταμιού, όπως η Αθηνά Δρέττα, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Για αυτόνομο Ποτάμι μιλούν κι άλλα στελέχη

Ο Γιώργος Μαυρωτάς τάχθηκε υπέρ της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού.

Ο Γιώργος Αμυράς ανέφερε ότι στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι πρέπει να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτοκριτική έκανε ο Σπύρος Δανέλλης, αναφέροντας ότι υπερέβαλε στις τελευταίες εμφανίσεις του, ενώ σημείωσε ότι η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο, δυνατό Ποτάμι.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην «ψευδεπίγραφη αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα που του λένε ότι όλα θα τα αποφασίζει ο αρχηγός, αναφερόμενος στο Κίνημα Αλλαγής.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι.

Η επόμενη μέρα

Επόμενος σταθμός η 3η του Σεπτέμβρη και η ΔΕΘ. Ο στόχος ένας: να αποτρέψουν την επεκτατική τάση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά καθιστώντας σαφή την πολιτική διγλωσσία της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ακροατήριο.

Η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσφέρει δεκανίκι στην κυβέρνηση, ενώ τις τελευταίες μέρες στελέχη της κεντροαριστεράς με δηλώσεις τους «δείχνουν» με νόημα προς την πλευρά του Σπύρου Δανέλλη.

Αίσθηση έχει προκαλέσει, πάντως, η παρέμβαση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ερωτώμενος για τις εξελίξεις σε συνέντευξή του στο Action τόνισε: «Τα κόμματα δεν είναι ιδιοκτησίες των αρχηγών, είναι ιδιοκτησίες των μελών. Η ηγεσία εισηγείται και τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα είναι αυτά που επιλέγουν τη στρατηγική. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά τα αρχηγικά κόμματα».

Δεν έφτασε καν ως τις κάλπες

Το εγχείρημα της συνύπαρξης όλων των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς σε έναν νέο φορέα δεν πρόλαβε καν να μετρηθεί στις κάλπες.

Η δυναμική που του έδωσαν οι 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού αλλά και ο πρώτες διψήφιες δημοσκοπικές επιδόσεις σκόνταψαν, όπως λέγεται, «σε λάθος επιλογές, στις εκπτώσεις ως προς το ενιαίο του νέου κόμματος, στην εμμονή της διατήρησης των παλαιών ισορροπιών σε έναν νέο φορέα και στις προσωπικές στρατηγικές» που εκδηλώθηκαν τελικά και ως «ασυμφωνία χαρακτήρων».

Το «σχίσμα»

Ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική στην απόφαση Γεννηματά να ζητήσει εκλογές εδώ και τώρα αλλά και στη θέση της για το Μακεδονικό παρατηρώντας ότι είναι επιλογές που θα οδηγήσουν σε δημοσκοπική υποχώρηση το Κίνημα Αλλαγής, καθώς του στερούν κρίσιμο ακροατήριο πολιτών που τοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αισθάνεται δικαιωμένος, αφού θεωρεί πως διαψεύστηκαν οι προσδοκίες Γεννηματά ότι οι πρωτοβουλίες της θα προσδώσουν δημοσκοπική ώθηση στο Κίνημα Αλλαγής.

Τύπου Μακρόν

Όπως αναφέρουν τα Νέα Σαββατοκύριακο η Σεβαστουπόλεως, εφόσον συνεχίσει μόνη, ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου τον χώρο για ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα τύπου Μακρόν στο πολιτικό Κέντρο με ξεκάθαρο φιλευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις αλλά και εκλογή νέων οργάνων σε καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο.

Συνομιλητές του Σταύρου Θεοδωράκη, άλλωστε, εξηγούν πως η στάση που κράτησε στο Σκοπιανό επιβεβαιώθηκε απόλυτα, αποδίδοντας τη μικρή δημοσκοπική πτώση του Κινήματος Αλλαγής στη στάση της Φώφης Γεννηματά, η οποία δεν στήριξε τη συμφωνία και ακολούθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη – η ίδια πτώση από τη Χαριλάου Τρικούπη αποδίδεται στην αναταραχή που προκαλεί η «αποχώρηση εν αναμονή» και στην εικόνα που δημιουργείται για τον χώρο.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024