Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Σημαντικές οι αποφάσεις για το χρέος, αλλά παραμένουν προκλήσεις

ΔΝΤ: Σημαντικές οι αποφάσεις για το χρέος, αλλά παραμένουν προκλήσεις

Τέλος Ιουλίου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τον Τζ.Ράις να μιλά για προκλήσεις που παραμένουν παρά τις σημαντικές αποφάσεςι του Eurogroup. Aύριο στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4. Το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στην Ελλάδα επανέλαβε ο Τζ.Ράις

Ορόσημο χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος o εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι παραμένουν προκλήσεις για το μέλλον, παραπέμποντας και στις δηλώσεις της Κρ.Λαγκάρντ μετά την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στην οποία θα καταγράφονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί του Ταμείου, θα δημοσιοποιηθεί τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, όπως είπε.

Ωστόσο, αύριο, Παρασκευή, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4 του ΔΝΤ -μέρος της οποίας αποτελεί και η έκθεση για το χρέος- για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στοιχεία για το χρέος δεν θα υπάρχουν σε αυτό το πρώτο ανακοινωθέν.

Το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο στην Ελλάδα επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις. Εξήγησε ότι θα συμμετέχει στην μεταμνημονιακή παρακολούθηση την οποία χαρακτήρισε πάντως «συνηθισμένη διαδικασία», που ακολουθείται και στην Κύπρο και στην Πορτογαλία, θέλοντας να αποδραματοποιήσει την κατάσταση σχετικά με την αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία.

«Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και θέλουμε να είμαστε όσο υποστηρικτικοί γίνεται», είπε ο Ράις και προσέθεσε: «Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο και όλοι το σεβόμαστε αυτό. Αλλά όλοι αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ακόμη προκλήσεις μπροστά. Υπό την οπτική αυτή το ΔΝΤ θα στηρίξει αυτή την πρόοδο».

Εξασφαλίστηκε μεσοπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσορίζει τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς θεωρεί ότι θα περιορίσει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο τους οικονομικούς κινδύνους της Ελλάδας, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Χαρακτήρισε τις αποφάσεις ως ένα «ορόσημο», σημειώνοντας πως αποτελούν αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός και παρέπεμψε στη πρόσφατη τοποθέτηση που έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ για το συγκεκριμένο θέμα.

«Μόλις πριν από μία εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Eurogroup για την Ελλάδα, όπου λήφθηκαν ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας και την ελάφρυνση του χρέους. Για να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια, ο Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια δήλωση, στην οποία επαίνεσε την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Λαγκάρντ τόνισε πως τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup θα περιορίσουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους αναχρηματοδότησης της Ελλάδας και θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρέους, εξελίξεις που είναι και οι δύο θετικές.

Ερωτηθείς στο σημείο αυτό ο κ. Ράις για το τι θεωρεί το Ταμείο μεσοπρόθεσμο και τι μακροπρόθεσμο, απέφυγε να τοποθετηθεί για το χρόνο που το χρέος θεωρείται βιώσιμο.

«Θα ήθελα να παραπέμψω στην έκθεση του άρθρου 4 που θα δημοσιοποιηθεί αύριο και η οποία θα αναφέρει τι είναι μεσοπρόθεσμο και τι είναι μακροπρόθεσμο», είπε.

Υπενθύμισε πάντως πως η Κριστίν Λαγκάρντ την παρελθούσα εβδομάδα χαιρέτησε τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να λάβουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εάν δεν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές υποθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Δεν θα είναι κάθε τρίμηνο οι αξιολογήσει μεταμνημονιακά

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως το Ταμείο θα συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα μέσω της μεταπρογραμματικής εποπτείας, η οποία, όπως είπε, είναι μια φυσιολογική κατάσταση (very normal) που προβλέπεται για κάθε χώρα που εξέρχεται από ένα πρόγραμμα.

Σχετικά με το αντικείμενο αυτής της εποπτείας, είπε πως θα ελέγχει τα αποτελέσματα αλλά και την πορεία εφαρμογής των συμφωνημένων πολιτικών και των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

«Αυτό (η μεταπρογραμματική εποπτεία) δεν αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Αν κοιτάξετε την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αν κοιτάξετε τις άλλες χώρες στον κόσμο, αυτή η μεταπρογραμματική εποπτεία είναι μια πολύ φυσιολογική διαδικασία για το ΔΝΤ».

Όσον αφορά το πως θα γίνεται η αξιολόγηση στο πλαίσιο αυτής της νέας εποπτείας, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να γίνονται αξιολογήσεις σε τριμηνιαία βάση όπως γινόταν στη διάρκεια του προγράμματος.

«Και παρομοίως δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος. Δεν είναι αξιολογήσεις επί τρίμηνης βάσης. Δεν είναι αυτό. Είναι πολύ πιο ευέλικτο από αυτό».

Ανακοινώνονται τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έκθεσης για το ‘Αρθρο 4 που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει αύριο, Παρασκευή, στην Αθήνα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν.

Η «καταληκτική δήλωση» του Ταμείου περιέχει ορισμένα αρχικά συμπεράσματα, στα οποία, όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA), καθώς αυτή είναι μέρος της ευρύτερης έκθεσης του ‘Αρθρου 4, τα τελικά αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να παρουσιαστούν τον Ιούλιο.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της Έκθεσης του ‘Αρθρου 4, ο εκπρόσωπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις εκτίμησε πως τα τελικά ευρήματα θα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

«Σχετικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), αυτή θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας για την έκθεση του ‘Αρθρου 4. Αυτό δεν θα είναι κάτι που θα δημοσιοποιηθεί αύριο. Αλλά θα κυκλοφορήσει με την έκθεση με τον συνήθη τρόπο.»

» Έτσι, η πλήρης έκθεση θα μεταβεί στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο με τον συνηθισμένο τρόπο για συζήτησή και ως μέρος αυτής της συζήτησης θα συμπεριληφθεί στην τελική έκθεση η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Δεν έχω μια συγκεκριμένη ημερομηνία.»

» Κανονικά χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για την οριστικοποίηση αυτής της έκθεσης. Το Εκτελεστικό μας Συμβούλιο, ωστόσο, διακόπτει τις εργασίες του στο τέλος του Ιουλίου, οπότε θα περίμενα να συμβεί πριν από αυτό».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024