Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναινετική αναθεώρηση Συντάγματος

Συναινετική αναθεώρηση Συντάγματος

Επιβάλλεται να ανοίξει μια μεγάλη και σε βάθος συζήτηση για το Σύνταγμα και να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις στα όρια της Συντακτικής Συνέλευσης

Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες από τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου ετοιμάζεται αμέσως μετά τη λήξη του μνημονίου, τον προσεχή Αύγουστο να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως λέγεται από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, θα κάνει και σχετική αναφορά στο μήνυμά του, ανήμερα της 24ης Ιουλίου, ημέρας αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ήδη, έχει αρχίσει και πάλι να γίνεται αναφορά στο δημόσιο λόγο για την επικείμενη προσπάθεια αναθεώρησης του Συντάγματος με τα όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Μια διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος λογικά πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Έχουμε δει στο παρελθόν ότι οι προηγούμενες συνταγματικές αναθεωρήσεις έγιναν, γενικά σε κλίμα συναίνεσης, με πολιτικές εντάσεις πολύ μικρής κλίμακας.

Σε μια εποχή που τα κόμματα έχουν χάσει σημαντικό κεφάλαιο από την αξιοπιστία τους, η έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μπορεί να έχει κέρδος για ένα «άρρωστο» πολιτικό σύστημα. Αρκεί να μην γίνουν κινήσεις που θα εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες της στιγμής και να μην λειτουργήσει η σχετική συζήτηση αποπροσανατολιστικά και καταλήξει στη δημιουργία διχαστικού κλίματος.

Επιβάλλεται να ανοίξει μια μεγάλη και σε βάθος συζήτηση για το Σύνταγμα και να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις στα όρια της Συντακτικής Συνέλευσης. Πρέπει να ενισχυθεί η ευρύτατη συμμετοχή και όχι να δούμε πάλι το γνωστό έργο, δηλ. να υπάρχουν από πριν επεξεργασμένες θέσεις από τα κόμματα και μετά να κληθούν απλά οι βουλευτές να επιλέξουν.

Πολλά μπορεί να ειπωθούν για το τι πρέπει να αλλάξει, αλλά υπάρχουν αρκετές προτάσεις που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν και κάλλιστα μπορεί να προωθηθούν, όπως, π.χ.η θέσπιση ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή, η δημιουργία δεύτερης Βουλής (Γερουσία), η αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η εξεύρεση ενός «μηχανισμού» ώστε μην διαλύεται η Βουλή λόγω αδυναμίας να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας, η κατοχύρωση συνταγματικά της ολοκλήρωσης της θητείας της Βουλής, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κ.α.

Η συγκυρία για αλλαγές είναι καλή, αλλά πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάθεση για συνεργασία απ’ όλες τις πλευρές. Και αυτό για να υπάρξει ένας πιο εκσυγχρονισμένο Σύνταγμα, το οποίο θα σέβονται και θα εφαρμόζουν όλοι, καθώς πολλές φορές έχει διαπιστωθεί ότι εφαρμόζεται στρεβλά και αυτό είναι το μείζον πρόβλημα.

Προτάσεις υπάρχουν πολλές από διάφορες πλευρές και είναι ευκαιρία αυτή η διαδικασία να οδηγήσει πραγματικά σε αλλαγή σελίδας στον τόπο μέσω του εκσυγχρονισμού του Συντάγματος.

Απλά, χρειάζεται συναίνεση και διάλογος ουσίας και όχι κραυγές και φανατισμός.

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024