Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο επίθεμα επουλώνει τα στοματικά έλκη

Νέο επίθεμα επουλώνει τα στοματικά έλκη

Το νέο βιοδιασπώμενο επίθεμα μπορεί να μείνει για πολύ χρόνο κολλημένο στην πάσχουσα περιοχή

Ένα βιοδιασπώμενο επίθεμα από πολυμερές υλικό φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των επώδυνων στοματικών ελκών που έχουν την τάση να υποτροπιάζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Biomaterials ερευνητές της Σχολής Κλινικής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Σεφιλντ σε συνεργασία με ειδικούς από τη Κοπεγχάγη ανέπτυξαν το ειδικό αυτό επίθεμα που έχει την ικανότητα να προσκολλάται και σε επιφάνειες με υγρασία, όπως η στοματική κοιλότητα.

Το επίθεμα μπορεί να χορηγήσει επιτυχώς απευθείας πάνω στα στοματικά έλκη στεροειδή φάρμακα και έτσι να δημιουργήσει έναν προστατευτικό φραγμό γύρω από την πάσχουσα περιοχή επιταχύνοντας τη διαδικασία της επούλωσης.

Πρόκειται πραγματικά για μια καινοτόμο θεραπεία της επαναλαμβανόμενης αφθώδους στοματίτιδας, η οποία προκαλεί επώδυνες στοματικές αλλοιώσεις, στο 1-2% του γενικού πληθυσμού.

Μέχρι σήμερα, τα έλκη και οι αλλοιώσεις εντός της στοματικής κοιλότητας συνήθως αντιμετωπίζονταν με αλοιφές ή στοματικά διαλύματα, τα οποία εφαρμόζονται όμως σε όλο το στόμα και όχι στην πάσχουσα περιοχή, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά.

Ωστόσο το νέο βιοδιασπώμενο επίθεμα μπορεί να μείνει για πολύ χρόνο κολλημένο στην πάσχουσα περιοχή, ενώ έχει μεγάλη ευελιξία ώστε να ακολουθεί την κινητικότητα της στοματικής κοιλότητας.

Στους ασθενείς που δοκιμάστηκε πειραματικά το επίθεμα διαπιστώθηκε ότι αισθάνονταν άνετα με αυτό και ήταν ευχαριστημένοι με τον χρόνο προσκόλλησης του, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024