Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλη νίκη Ερντογάν δείχνουν τα αποτελέσματα

Μεγάλη νίκη Ερντογάν δείχνουν τα αποτελέσματα

Κοντά στην επανεκλογή του στην τουρκική προεδρία από τον πρώτο γύρο είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα ο συνασπισμός του φαίνεται να κερδίζει και στις βουλευτικές εκλογές

Κοντά στην επανεκλογή του στην τουρκική προεδρία από τον πρώτο γύρο είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα ο συνασπισμός του φαίνεται να κερδίζει και στις βουλευτικές εκλογές.

Ο απεσταλμένος του in.gr, Παναγιώτης Γκανάς, βρίσκεται στην Τουρκία και μεταφέρει το κλίμα.

Με καταμετρημένο το 85% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ερντογάν (AKP) προηγείται με 53,78% και ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ (CHP) με 30,17%. Η Μεράλ Ακσενέρ (IYI) βρίσκεται στο 7,47%, ο Ντεμιρτάς  (HPD) στο 7,46% και ο Καραμολάογλου (Saadet Partisi) στο 0,92%.

Ο Ερντογάν φαίνεται πως επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου άρχισε την σταδιοδρομία του ως δήμαρχος την δεκαετία του 1990. Παράλληλα, στον χάρτη ο Ερντογάν φαίνεται πως κυριαρχεί στην Ανατολία, ενώ ο κ. Ιντζέ κερδίζει μεγάλες πόλεις στα δυτικά παράλια της χώρας, που είναι παραδοσιακά η πιο φιλοευρωπαϊκή και κοσμική ζώνη. Σε ορισμένες επαρχίες της συντηρητικής κεντρικής Τουρκίας, μάλιστα, ο Ερντογάν συγκεντρώνει πάνω από το 70%.

Νίκη Ερντογάν και στη Βουλή, αλλά μπαίνουν οι Κούρδοι

Με καταμετρημένες τις ψήφους στο 82% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές, πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Ερντογάν) με 43,53%, δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό (Ιντζέ) με 22,02%, και ακολουθεί το Εθνικιστικό Κόμμα (Μπαχτσελί) -σύμμαχος του Ερντογάν- με 11,46%.

Το φιλοκουρδικό HDP (Ντεμιρτάς) λαμβάνει με 10,43%, ενώ το Καλό Κόμμα (Ακσενέρ) 9,94%.

Με το ποσοστό που έχει αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν δείχνει να κερδίζει και την πλειοψηφία της Βουλής, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το αν σε αυτή θα μπει το κουρδικό κόμμα. Σε περίπτωση που εισέλθουν στη Βουλή, τότε πολύ δύσκολα ο Ερντογάν θα κάνει κυβέρνηση χωρίς τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία του «Σουλτάνου» που παρά τα όσα πράττει εντός και εκτός χώρας, τα ποσοστά του δεν έχουν πληγεί, ενώ το κλίμα που επικρατεί είναι ότι ο Ερντογάν έκανε επίδειξη δύναμης.

Σημειώνεται πως το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε στο 86,82%, ενώ ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές, που ανήλθε στο 87%.

Διαβάστε επίσης:

Τα κρατικά ΜΜΕ καταγγέλλει για μεροληψία το κόμμα του Ιντζέ

Τουρκία: Τρεις νεκροί μετά από συμπλοκή στο Ερζερούμ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024