Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία, καταγγελίες για νοθεία

Τουρκία: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία, καταγγελίες για νοθεία

Οι κάλπες στην Τουρκία θα κλείσουν στις 17:00 - Το in.gr βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και σας μεταφέρει το προεκλογικό κλίμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής, οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 ώρα Ελλάδος θα κλείσουν στις 17:00. Απόπειρες εκλογικής νοθείας καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Η προσέλευση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις ξεκίνησε νωρίς από αυτούς που επέλεξαν να πάνε πρωί για να αποφύγουν ουρές που σχηματίζονται προς το μεσημέρι.

Το in.gr βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και σας μεταφέρει το προεκλογικό κλίμα.

Δεν έλειψαν τα επεισόδια στις εκλογικές περιφέρειες της Τουρκίας. Στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγελίες αναφέρουν ότι στην πόλη Ουρφα, ο βουλευτής του AKP, Ιμπραημ Χαλίλ Γιλντιζ, προέβη σε καταστροφή υλικού του CHP μαζί με την φρουρά του.

Την ίδια ώρα στο Ντιγιαρμπακιρ, άνδρες του MHP προσπάθησαν να περάσουν στο εκλογικό κέντρο με 1.000 προσημειωμένα ψηφοδέλτια ήδη σε φακέλους.

Επίσης, στο Σούρουτς έγινε προσπάθεια νοθείας όπου οι κάλπες 1043-1044 άνοιξαν από άνδρες και σε αυτές προστέθηκαν ψηφοδέλτια, ενώ σε αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερα τσουβάλια προσφραγισμένες ψήφοι.

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας.

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.

«Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν» πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και μκο έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.

«Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας» δήλωσε ο Τεζτσάν.

Αλλοδαποί επιχείρησαν «παρέμβαση»

«Νομικές διαδικασίες» κατά δέκα αλλοδαπών που ανέφεραν ότι ήταν παρατηρητές των τουρκικών εκλογών, αλλά «αποπειράθηκαν να παρέμβουν σε αυτές» ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές προ ολίγου. Τα δέκα άτομα κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.

Χιλιόμετρα για να ψηφίσουν

Στην επαρχία Χακαρι, παραδοσιακά κάστρο του κουρδικού κόμματος, έκτακτη αλλαγή στις κάλπες αναγκάζει ολόκληρα χωριά να περπατούν χιλιόμετρα για να ψηφίσουν.

Μέτρα των κομμάτων για το κλείσιμο της κάλπης

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες και με αφορμή όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα κόμματα οργανώνουν νέο κύμα εκλογικών αντιπροσώπων οι οποίοι θα βρεθούν στην καταμέτρηση.

Παρόμοιο περιστατικό με προσημειωμένα ψηφοδέλτια συνέβη πριν λίγα λεπτά και στην Μερσίνη.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024