Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκίνησε η μίνι Σύνοδος για να σταματήσει η «κακοφωνία» στην ΕΕ για προσφυγικό

Ξεκίνησε η μίνι Σύνοδος για να σταματήσει η «κακοφωνία» στην ΕΕ για προσφυγικό

Οι συμμετέχοντες προσήλθαν στη Σύνοδο με διαφορετικές θέσεις.

Το προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης 16 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν εντός των τειχών.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με δεδομένα τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άνγκελα Μέρκελ με αφορμή το μεταναστευτικό και τα οποία απειλούν ακόμα και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Στη σημερινή συνάντηση επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν μόνο οκτώ χώρες (η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα) για να αποναρκοθετήσουν το έδαφος της συνόδου κορυφής των 28 στις 28 και 29 Ιουνίου.

Θα συμμετάσχουν τελικά οι διπλάσιες, αφού ζήτησαν να πάρουν μέρος και άλλες οκτώ (το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία). Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) είπαν ότι δεν ενδιαφέρονται.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε δώσει μια άτυπη προθεσμία για την επίτευξη συμβιβασμού στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Κοινού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής πριν από το καλοκαίρι, στις 28 και 29 Ιουνίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πλέον σχεδόν απίθανο, καθώς οι χώρες του Βορρά επικεντρώνονται στον περιορισμό των λεγόμενων δευτερογενών μεταναστεύσεων, ενώ οι χώρες πρώτης υποδοχής ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια στη διαχείριση των εισροών και μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς δεν θα έχουμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης στη σύνοδο κορυφής» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη σημερινή συνάντηση, εξηγώντας ότι θα προσανατολιστεί περισσότερο σε «διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες».

Από την πλευρά του, ο νέος ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως προσέρχεται με μια νέα ιταλική πρόταση για τη ουσιαστική κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «πρέπει να ξεπερασθεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης» και ότι «χρειάζεται ριζική αλλαγή στην προσέγγιση του όλου θέματος». Η Ρώμη, με την πρότασή της, ζητά «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

Επίσης, ζητά την δημιουργία κέντρων στην Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου να εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.

Εξάλλου, μια από τις ιδέες που προωθούν κάποιοι ηγέτες είναι η δημιουργία των λεγόμενων «πλατφορμών αποβίβασης», δηλαδή hot spots, εκτός Ευρώπης. «Πρέπει να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με χώρες εκτός ΕΕ, με τη Λιβύη, τα Βαλκάνια, χώρες της Ασίας και της Αφρικής» είπε μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για «πολιτική κρίση». Τόνισε επίσης την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση με «μεθοδικότητα» αλλά και «ανθρωπιά».

Τέλος, ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε πως η Ισπανία υποστηρίζει μια «κοινή απάντηση» σε αυτήν την «παγκόσμια πρόκληση», που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία σε αυτή τη φάση έντοπίζονται κυρίως στη δυτική μεσόγειο.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

«Το σημαντικό για το Βέλγιο είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι μια προϋπόθεση για να είναι ασφαλής η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την άφιξή του.

«Το δεύτερο σημαντικό σημείο σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι εν δυνάμει προϋποθέσεις για τη δημιουργία hotspot και κέντρων υποδοχής βάσει του διεθνούς δικαίου. Το τρίτο σημείο είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για το Δουβλίνο για να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ευθύνη»δήλωσε ακόμη ο βέλγος πρωθυπουργός.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024