Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η φιέστα του Ζαππείου, η λιτότητα διαρκείας και τα σενάρια για κάλπες

Η φιέστα του Ζαππείου, η λιτότητα διαρκείας και τα σενάρια για κάλπες

Η εικόνα του Τσίπρα στο Ζάππειο με την κόκκινη γραβάτα, μάλλον ξένισε παρά λειτούργησε θετικά στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στην πλειοψηφία του κόσμου, καθώς το επικοινωνιακό τέχνασμα του πρωθυπουργού κράτησε μόνο λίγες ώρες

Λίγες ώρες μετά το … σόου Τσίπρα στο Ζάππειο με τη γραβάτα και τους πανηγυρισμούς με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος έχει διαμηνύσει – ούτε λίγο ούτε πολύ – ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αν περάσει η συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή, ο πρωθυπουργός επιχειρεί μάταια να προετοιμάσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο οριστικά από τα μνημόνια.

Η εικόνα του Τσίπρα στο Ζάππειο με την κόκκινη γραβάτα, μάλλον ξένισε παρά λειτούργησε θετικά στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στην πλειοψηφία του κόσμου, καθώς το επικοινωνιακό τέχνασμα του πρωθυπουργού κράτησε μόνο λίγες ώρες. Η επόμενη μέρα φέρνει τους πολίτες αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα, με μία λιτότητα διαρκείας  αλλά και τις επικείμενες μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Η επιμήκυνση του χρέους γνωρίζουν όλοι – μεταξύ αυτών – και στην κυβέρνηση ότι δεν είναι για πανηγυρισμούς. Μία χώρα δεσμευμένη για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση να «στραγγίξει» και πάλι τους πολίτες μέσω υπεροφολόγησης καθώς και οι ρήτρες που συμφωνήθηκαν για μέτρα διόρθωσης σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα πιάνει τους στόχους  που έχουν τεθεί έως το 2060 για το ύψος του πλεονάσματος, δεν αφήνει περιθώρια για χαμόγελα.

Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο πριν τη λήξη του προγράμματος να «βαφτίσει» καθαρή την επικείμενη έξοδο από το μνημόνιο όταν συμφώνησε να έρχεται η τρόικα ανά τρεις μήνες στην Ελλάδα, να συντάσσει εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και να είναι ουσιαστικά σε μία διαρκή εποπτεία .

Ανεπαρκείς οι αποφάσεις για το χρέος

Οικονομολόγοι που μίλησαν στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποδομούν τη συμφωνία για το χρέος και κυρίως τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.

Ανεπαρκείς για τη βιωσιμότητα του χρέους χαρακτηρίζει ο οικονομολόγος του έγκυρου think tank Bruegel Ζολτ Νταρβάς τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και προβλέπουν 10ετή επέκταση των ωριμάσεων των δανείων ύψους περίπου 130 δισ. του EFSF και 10ετή αναβολή της καταβολής των τόκων. Μάλιστα, θεωρεί ότι οι αγορές μπορεί να αντιδράσουν νευρικά, στην περίπτωση που η ανάπτυξη στην Ελλάδα επιβραδυνθεί, σε τέτοιο βαθμό που να αναγκαστεί η χώρα να επιστρέψει σε νέο Μνημόνιο.

Παράλληλα, δύο έτεροι οικονομολόγοι, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ινστιτούτου CEPS Ντάνιελ Γκρος και ο Φρίντριχ Χέινεμαν, επικεφαλής του τμήματος δημόσιων οικονομικών στο φημισμένο γερμανικό κέντρο έρευνας ZEW, επιδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο προεκλογικών παροχών και μη τήρησης των δεσμεύσεων. Επιπλέον, ο Χέινεμαν θεωρεί ότι η μη πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «αντιπροσωπεύει ένα πολύ ασθενέστερο αξιόπιστο πλαίσιο δεσμεύσεων» στην μεταπρογραμματική περίοδο.

Επανέρχονται τα σενάρια για κάλπες

Αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που δημιούργησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και την καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών για τη συμφωνία με το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως δέχεται και πάλι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές.  Η συνεργασία με τον Π. Καμμένο δείχνει ότι οδεύει προς το τέλος της με τα κυβερνητικά στελέχη να αναζητούν ήδη στήριξη και να «φλερτάρουν» πολιτικά βουλευτές από το χώρο της Κεντροαριστεράς η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται διασπασμένη.

Αν γίνουν πράξη τα λεγόμενα του προέδρου των ΑΝΕΛ για καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, τότε είναι πολύ πιθανό η χώρα να οδηγηθεί νωρίτερα στις κάλπες. Πριν μάλιστα, δουν χιλιάδες  συνταξιούχοι να μειώνονται οι συντάξεις τους.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024