Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι καλύτερες ημέρες θα αργήσουν να έρθουν για τους Ελληνες

Οι καλύτερες ημέρες θα αργήσουν να έρθουν για τους Ελληνες

Τι πήραμε στο Λουξεμβούργο; Επιμήκυνση χρέους και… λιτότητας

Τελικά τι έγινε στο Λουξεμβούργο; Κερδίσαμε; Είναι καλή η συμφωνία που έδωσε στην Ελλάδα το Eurogroup για το χρέος;

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι χωρίς όμως να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία.

Σίγουρα η 10ετής επιμήκυνση που συμφωνήθηκε είναι όντως μεγαλύτερη από την 3ετία που φερόταν ότι προωθούσε η γερμανική πλευρά, αλλά δεν φτάνει στην 15ετία, που προέβλεπε η περσινή απόφαση του Eurogroup. Οι δανειστές ομολογουμένως διαχειρίστηκαν επικοινωνιακά πολύ καλά τις προσδοκίες. Βάζοντας τον πήχη χαμηλά κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση επιτυχίας. Η αλήθεια είναι διαφορετική.

Από τη συμφωνία απουσιάζει το «γαλλικό κλειδί», δηλαδή ο αυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, πάνω στον οποίο δούλευαν τους τελευταίους μήνες οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες.  Επίσης δεν συμφωνήθηκε καμία μείωση των επιτοκίων  ενώ θεωρείται μικρό το ποσό που δόθηκε στην Ελλάδα για να εξαγοράσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ.

Η τελευταία δόση του τρίτου προγράμματος που φθάνει τα 15 δις. ευρώ είναι μεν μεγαλύτερη από τον αρχικό σχεδιασμό για περίπου 11 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά τα 9,5 δις θα είναι κλειδωμένα σε ειδικό λογαριασμό και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως μαξιλάρι ρευστότητας και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.  Τα υπόλοιπα 5,5 δισ. είναι ουσιαστικά όλα κι όλα τα χρήματα που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά.

Η εξέλιξη αυτή κρατάει το ΔΝΤ μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα και θα έχει ισχυρό ρόλο και στην μεταμνημονιακή εποχή παρακολουθώντας στενά τις μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας μέχρι το 2022.

Δεν πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο αλλά θα έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά όπως είναι οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις από του κουαρτέτο και οι εξαμηνιαίες εκθέσεις ελέγχου από τους δανειστές.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 και μετά μέχρι το 2060.

Αυτό σημαίνει ότι  χώρα θα παραμείνει σε τούνελ λιτότητας για πολλά χρόνια μετά τον Αύγουστο που θα λήξει το τρίτο πρόγραμμα. Για τους Έλληνες οι καλύτερες μέρες θα αργήσουν να έρθουν.

Σε λίγους μήνες οι συνταξιούχοι θα δουν να μπαίνει ένα ακόμη μαχαίρι στις συντάξεις τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα αύξηση στις εισφορές τους, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για τα εισοδήματά τους από την περικοπή του αφορολόγητου.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024