Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία και ΗΠΑ γιόρτασαν την παραλαβή των F-35 [Εικόνες]

Τουρκία και ΗΠΑ γιόρτασαν την παραλαβή των F-35 [Εικόνες]

Σύμφωνα με το πλάνο της Τουρκίας, η γείτονα σκοπεύει να αποκτήσει 100 F-35 τα επόμενα χρόνια και ως μέρος αυτής της συμφωνίας έχουν προπαραγγελθεί 30 αεροσκάφη

To πρώτο μαχητικό F-35 παρέλαβε η Τουρκία σε ειδική τελετή στο Τέξας των ΗΠΑ.

Στην τελετή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, παρευρέθηκαν τούρκοι αξιωματούχοι από την επιτροπή αμυντικών βιομηχανιών, από τις τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν στο έργο και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας Lockheed Martin.

Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, το αεροσκάφος αναμένεται να ενισχύσει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία με τις ανώτερες δυνατότητές του, όπως οι σύγχρονοι αισθητήρες και το προηγμένο σύστημα ραντάρ.

Το πρώτο μαχητικό F-35 θα μεταφερθεί σε αεροπορική βάση στην Αριζόνα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των πιλότων. Όπως αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα, το δεύτερο αεροσκάφος θα παραδοθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ τα επόμενα δύο τον Μάρτιο του 2019.

Τα τέσσερα αυτά αεροσκάφη αναμένεται να παραμείνουν στις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης των τούρκων πιλότων, ενώ το πέμπτο και το έκτο μαχητικό θα αποσταλούν απευθείας στην Τουρκία μόλις οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες παραγωγής τους τον Νοέμβριο του 2019.

Στόχος τα 100 αεροσκάφη

Σύμφωνα με το πλάνο της Τουρκίας, η γείτονα σκοπεύει να αποκτήσει 100 F-35 τα επόμενα χρόνια και ως μέρος αυτής της συμφωνίας έχουν προπαραγγελθεί 30 αεροσκάφη.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Σερντάρ Ντεμιρέλ, η αγορά του εν λόγω μαχητικού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συμμαχίας Τουρκίας – ΗΠΑ.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Lockheed Martin είναι κορυφαία εταιρεία στο είδος της και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τουρκικής αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Ντεμιρέλ ανέφερε ότι το αεροσκάφος θα ενισχύσει τις δυνατότητες άμυνας και επίθεσης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, προσθέτοντας ότι οι εγχώριοι πύραυλοι HGK και SOM-J θα ενσωματωθούν στα νέα F-35.

Η Lockheed Martin επαίνεσε την Τουρκία

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Lockheed Martin, Μάριλιν Χιούσον, τόνισε ότι αποτελεί τιμή για την εταιρεία να παραδώσει τα πρώτα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι τα F-35 θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Τα νέα αεροσκάφη που κατασκευάζονται από την ΗΠΑ αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το 2020, όπως δήλωσε νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Türkiye ilk F-35’ini teslim aldı
Türkiye’nin program ortağı da olduğu F-35 Projesi kapsamındaki ilk uçağının teslimatı için Teksas-Fort Worth’te tören düzenlendi.
21.06.2018

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, βουλευτές και γερουσιαστές προσπαθούν να σταματήσουν την αγοραπωλησία των F-35, πιστεύοντας ότι κινδυνεύει να διαρρεύσει η απόρρητη τεχνολογία τους εχθρούς της Αμερικής.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστή η στάση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, δεν συμφωνεί με την αντιτουρκική στάση της Βουλής και της Γερουσίας.

Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να προσπάθησε να αποτρέψει την συμπερίληψη στο νομοσχέδιο του Πενταγώνου της τροπολογίας για την Τουρκία. Οι γερουσιαστές, ωστόσο.=, δεν τον άκουσαν και προχώρησαν στην ψήφιση της τροπολογίας, που απαιτεί από το Πεντάγωνο να δώσει γραπτώς τη θέση του για τον εάν η Τουρκία παραμένει πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και να διακόψει στην ουσία το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024