Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραδίδονται τα πρώτα F-35 στην Τουρκία

Παραδίδονται τα πρώτα F-35 στην Τουρκία

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Φορτ Ουόρθ του Τέξας και η παράδοση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020

Σήμερα αναμένεται η τελετή παράδοσης των δύο πρώτων F-35 στην Τουρκία πάρα την πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου να παγώσουν όλες οι προμήθειες οπλικών συστημάτων στην γείτονα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Φορτ Ουόρθ του Τέξας, ενώ τα αεροσκάφη θα φτάσουν στην Τουρκία το 2020, μόλις οι πιλότοι ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους επί αμερικανικού εδάφους.

Αυτό είχε προαναγγείλει χθες, Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, ενώ μεταδόθηκε επίσης στην Τουρκία και δήλωση του εκπροσώπου του Αμερικανικού Πενταγώνου, Μάικ Άντριους, οποίος διαβεβαίωσε ότι η παράδοση θα πραγματοποιηθεί με ειδική τελετή.

Ο κ. Άντριους, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα σχολιάσει την απόφαση του Κογκρέσου, πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ και ότι από το 2002 συγκαταλέγεται στους διεθνείς συμμετέχοντες του προγράμματος F-35.

Ο τούρκος αντιπρόεδρος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο TGRT, είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χρονοδιάγραμμα. Γιατί βγήκε μία τέτοια απόφαση από τη γερουσία; Είναι ξεκάθαρο. Αυτή η απόφαση βγήκε για να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία».

Η τελετή παράδοσης θα πραγματοποιηθεί παρά την αντίθεση της Βουλής και της Γερουσίας. Βουλευτές και γερουσιαστές προσπαθούν να σταματήσουν την αγοραπωλησία των F-35, πιστεύοντας ότι κινδυνεύει να διαρρεύσει η απόρρητη τεχνολογία στους στους εχθρούς της Αμερικής.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστή η στάση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, δεν συμφωνεί με την αντιτουρκική στάση της Βουλής και της Γερουσίας.

Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται να προσπάθησε να αποτρέψει την συμπερίληψη στο νομοσχέδιο του Πενταγώνου της τροπολογίας για την Τουρκία. Οι γερουσιαστές, ωστόσο.=, δεν τον άκουσαν και προχώρησαν στην ψήφιση της τροπολογίας, που απαιτεί από το Πεντάγωνο να δώσει γραπτώς τη θέση του για τον εάν η Τουρκία παραμένει πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και να διακόψει στην ουσία το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024