Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ζάεφ: Η Ελλάδα μας αναγνωρίζει - Έχουμε «μακεδονικό» έθνος και «μακεδονική» γλώσσα

Ζάεφ: Η Ελλάδα μας αναγνωρίζει – Έχουμε «μακεδονικό» έθνος και «μακεδονική» γλώσσα

Ικανοποιημένος με τη συμφωνία στην οποία πιστεύει πολύ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε τηλεοπτική συνέντευξη αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»

Ικανοποιημένος με τη συμφωνία στην οποία πιστεύει πολύ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Κανάλι 5.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ: «με τη συμφωνία έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα».

Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως εκείνος σύναψε τη συμφωνία, αλλά ο λαός θα την επικυρώσει μέσω της διαδικασίας δημοψηφίσματος, εκφράζοντας την πίστη του σε αυτόν πως θα κάνει τη σωστή επιλογή.

Ο Ζάεφ εξέφρασε την επιθυμία του ότι η Βουλή σήμερα, Τετάρτη, – στις 11 το πρωί τοπική ώρα- να εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία της συμφωνία.

Έχουμε «μακεδονικό» έθνος και «μακεδονική» γλώσσα

«Επιτέλους μπορούμε να βγούμε στην επιφάνεια και να είμαστε μια φυσιολογική χώρα, οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν για τις προοπτικές εδώ στη “Μακεδονία”, μπορούμε να παρέχουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας και στα παιδιά των μελλοντικών γενεών. Πιστεύω σ’ αυτή τη συμφωνία, γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, πονά και αγγίζει την ψυχή γιατί θα έχουμε συνταγματική αλλαγή του ονόματος και μου είναι ξεκάθαρο αυτό, αλλά σε τελική ανάλυση είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας», είπε και συνέχισε:

«Την ίδια ώρα η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως λαό, αναγνωρίζει τη γλώσσα μας, έχουμε έναν “μακεδονικό” λαό, μια “μακεδονική” γλώσσα. Επιτέλους υλοποιείται η μακραίωνη φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε μια δική μας χώρα, αναγνωρισμένη από όλους».

Επεσήμανε, δε, ότι η συνταγματική αλλαγή του ονόματος ήταν αναγκαία επειδή «μόνον έτσι θα το αποδεχόταν η Ελλάδα και θα οικοδομούσαμε μια φιλία με τη γειτονική χώρα. Ο γείτονας μας είναι σοβαρό εμπόδιο στην ενταξιακή διαδικασία. Δεν θα υπάρχει ούτε ΝΑΤΟ ούτε ΕΕ χωρίς επίλυση αυτού του προβλήματος».

Για το δημοψήφισμα

Όσον αφορά το δημοψήφισμα κατέληξε πως αυτό «θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι ο λαός μας θα λάβει μια σοφή απόφαση. Είμαι πολιτικός που υπηρετεί τους πολίτες. Έκανα μια συμφωνία, που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί», είπε και συνέχισε κάνοντας επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος προ ημερών είχε δηλώσει πως η συμφωνία του Ζάεφ είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που είχε αρνηθεί ο ίδιος. «Είχαν ήδη γίνει πολλές διαπραγματεύσεις πριν από μένα κι αν ήταν εύκολο θα είχε γίνει μια συμφωνία. Ήταν δύσκολο, αλλά τώρα οι πολίτες έχουν μια ευκαιρία και θα αποφανθούν οριστικά σε δημοψήφισμα. Είμαι πεπεισμένος ότι η ευρεία πλειοψηφία θα στηρίξει αυτές τις προοπτικές που είναι εφικτές για την »Μακεδονία»».

«Η ΠΓΔΜ δεν είναι η πρώτη που αποδέχεται το erga omnes». Αυτό, είπε «είχε συμβεί και όταν δεν ετίθετο υπό διαπραγμάτευση το θέμα της [“μακεδονικής”] ταυτότητας, επειδή δεν ήθελε να την αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση. Το 2012 και το 2013 ο Νίκολα Γκρούεφσκι αποδέχθηκε για συνολική χρήση το όνομα Άνω και Βόρεια Μακεδονία, αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχθηκε ενοχλημένη σφόδρα από τη μετονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού», συνέχισε αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν επιτέλους για το μέλλον μας. Για πρώτη φορά οι πολίτες γνωρίζουν όλα τα δεδομένα για να λάβουν μια απόφαση και τελικά να αποφασίσουν».

Μιλώντας για το περιεχόμενο της συμφωνίας ο Ζάεφ το χαρακτήρισε «μεγάλο κέρδος» για τη χώρα του καλώντας τους Σκοπιανούς να τη διαβάσουν προσεκτικά ώστε να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια σοφή και δίκαιη λύση, πριν μεταβούν στις κάλπες για το δημοψήφισμα.

Για τον πρόεδρο Ιβάνοφ

Όσον αφορά την κόντρα του με τον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

«Ελπίζω η αντιπολίτευση να συνδράμει στην διοργάνωσή του και ο Πρόεδρος, Γκιόργκε Ιβάνοφ, να μην εμποδίσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Πρέπει να βρει τρόπο να μην ακυρώσει το κοινοβούλιο μ’ ένα βέτο, όπως έγινε με το Νόμο για την γλώσσα», δήλωσε.

Βέβαια, αφήνει ανοιχτό παράθυρο, αφού λέει ότι σε περίπτωση που ο κόσμος υπερψηφίσει τη συμφωνία και ο πρόεδρος Ιβάνοφ αρνηθεί, τότε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα επιδιώξει την αποπομπή του.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024