Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΓΔΜ: «Πράσινο φως» για τη συμφωνία από τη Βουλή

ΠΓΔΜ: «Πράσινο φως» για τη συμφωνία από τη Βουλή

Την ίδια ώρα,οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι έντονες, ενώ κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση μεταξύ του Ζάεφ και του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO – DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί και σε δημοψήφισμα, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η εθνικιστική αντιπολίτευση αναμένεται ότι θα καλέσει τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν «όχι».

Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων. Προς το παρόν η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει αυτή την πλειοψηφία.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η επικύρωση ανοίγει το δρόμο προκειμένου η γειτονική χώρα να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, καθώς και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Απειλή για αποπομπή Ιβάνοφ

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι έντονες, ενώ κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση μεταξύ του Ζάεφ και του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, μάλιστα, σε χθεσινή συνέντευξή του ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να ζητήσει την αποπομπή Ιβάνοφ, μέσω των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα διαδικασιών, σε περίπτωση που ο τελευταίος «μπλοκάρει» τη συμφωνία, εφόσον αυτή περάσει από το δημοψήφισμα.

Οι δηλώσεις Ζάεφ δεν έμειναν αναπάντητες από την πλευρά του προέδρου της χώρας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει για την επιζήμια, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία, καλώντας τον Ζάεφ να προχωρήσει στη διαδικασία καθαίρεσής του.

Σημειώνεται, πάντως, ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων να εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Sports in

Επίσημο: Χωρίς τον Μέσι η Αργεντινή για τα φιλικά στην Αμερική

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA) επιβεβαίωσε την απουσία του Λιονέλ Μέσι από τα φιλικά του Μαρτίου στην Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024