Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρά παζάρια για χρέος και εποπτεία

Σκληρά παζάρια για χρέος και εποπτεία

Έφτασε η ώρα των αποφάσεων στο Eurogroup της Πέμπτης - Τι προβλέπει εσωτερικό σημείωμα που διακινείται μεταξύ των πιστωτών

Η σκληρή εποπτεία και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα απασχολήσουν τη συνεδρίασης του Eurogroup.

Οι τεχνοκράτες των θεσμών βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στο κείμενο της συμφωνίας, ενώ παρακολουθούν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να μην υπάρξουν εμπλοκές κατά τη διάρκεια του αυριανού Eurogroup.

Κύκλοι εκτιμούν ότι η συμφωνία θα περιγράφει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια και θα μονιμοποιεί τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων.

Η επιτήρηση της επόμενης μέρας θα είναι στενή, οι θεσμοί θα ελέγχουν την ελληνική οικονομία τόσο από δημοσιονομικής πλευράς όσο και σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ θα υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις στο Εurogroup. Εάν υπάρχουν αποκλίσεις θα καλείται η κυβέρνηση να προχωρεί άμεσα στις απαραίτητες προσαρμογές ή διορθωτικές κινήσεις.

Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ επιχειρούν να συντάξουν το κείμενο της συμφωνίας έτσι ώστε όλες οι πλευρές να είναι καλυμμένες σε σχέση με τα επόμενα βήματα.

Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην εξόφληση του μεγαλύτερου μέρους του δανείου που έχει δώσει το ΔΝΤ. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το σχήμα της μεταμνημονιακής εποπτείας καθώς οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την παραμονή του ως τεχνικού συμβούλου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι περίπου τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί. O ίδιος σημείωσε ότι η λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης» με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να είναι θετική και έτοιμη πριν από το Euroworking Group, το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη 21 Ιουνίου, το πρωί, στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Bloomberg: Καταρρίπτεται το αφήγημα περί «καθαρής εξόδου»

Το μέλλον της Ελλάδας μετά το μνημόνιο δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από το παρόν, αφού θα περιλαμβάνει στόχους, εκθέσεις συμμόρφωσης, ακόμη και δόσεις, αναφέρει το Bloomberg, καταρρίπτοντας το αφήγημα περί «καθαρής εξόδου».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποπτεία που διέρρευσε στα ΜΜΕ. Στο έγγραφο προβλέπονται αξιολογήσεις ανά τρίμηνο των οικονομικών της χώρας από επόπτες που θα εκπροσωπούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η υπερχρεωμένη Ελλάδα καλείται επίσης να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και να μην συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές του.

Ρέγκλινγκ: Θα αποφασίσουμε την κατάλληλη ελάφρυνση χρέους

Το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει τα κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσής του, από αυτά που είχε διευκρινίσει πριν από δύο χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Την ίδια στιγμή, η Handelsblatt κάνει λόγο για «παζάρεμα μέχρι τέλους» και προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η συνάντηση ενδέχεται να ολοκληρωθεί με απογοητευτικό τρόπο για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κυρίως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αντιτίθεται σε υπερβολικά εκτεταμένες παραχωρήσεις».

Αισιόδοξη για συνολική λύση την Πέμπτη εμφανίστηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έσπευσε εν μέσω των κρίσιμων διαβουλεύσεων με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώσει ότι ελπίζει ότι θα μπουν στο Eurogroup τα τελευταία κομμάτια στο παζλ της ελληνικής υπόθεσης.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024