Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Φύλλο και φτερό» οι καταθέσεις εξωτερικού

«Φύλλο και φτερό» οι καταθέσεις εξωτερικού

Σφίγγει ο κλοιός για τους φορολογούμενους

Στο «μικροσκόπιο» του ελεγκτικού μηχανισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν οι καταθέσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να συγκρίνονται με τα δεδομένα που τηρεί στο εσωτερικό η φορολογική διοίκηση, με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου απόκρυψης εισοδημάτων και της φοροαποφυγής.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς την ΑΑΔΕ στοιχείων χρηματοοικονομικών λογαριασμών που τηρούν φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και ευρέως δικτύου δικαιοδοσιών (κατ’ εφαρμογή των οικείων νομοθετικών διατάξεων και των σχετικών κανονιστικών πράξεων).

Η πρώτη ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών έγινε πέρυσι. Φέτος η εν λόγω διαδικασία ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουνίου, στην περίπτωση κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών (πλην των ΗΠΑ) και έως σήμερα, Τετάρτη, στην περίπτωση των ΗΠΑ.

Η ΑΑΔΕ πρόκειται να αποστείλει αυτές τις πληροφορίες στις ενδιαφερόμενες δικαιοδοσίες έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς της υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών, η ΑΑΔΕ λαμβάνει εντός του ίδιου διαστήματος αντίστοιχες πληροφορίες από δεκάδες δικαιοδοσίες (κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες) για φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στο εντοπισμό τυχόν αδήλωτων στην Ελλάδα εισοδημάτων και επομένως, στην ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών είναι: Στοιχεία Λογαριασμών, υπόλοιπα λογαριασμών, τόκοι, αποδόσεις λογαριασμών θεματοφυλακής, αποδόσεις άλλων προϊόντων.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024