Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Το κόμμα που απειλεί την αυτοδυναμία του Ερντογάν

Τουρκία: Το κόμμα που απειλεί την αυτοδυναμία του Ερντογάν

Το κόμμα που επιδιώκει σήμερα να κλείσει τον δρόμο στον Ερντογάν και το AKP είναι παραδόξως αυτό που τους είναι το πιο κοντινό ιδεολογικά

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να κινητοποιήσει τη βάση του εν όψει των εκλογών της Κυριακής, όμως κινδυνεύει να χάσει πολύτιμες ψήφους από έναν απίθανο αντίπαλο: ένα ισλαμιστικό κόμμα που επιδιώκει να ροκανίσει το παραδοσιακό εκλογικό σώμα του.

Το κόμμα Σααντέτ (Κόμμα της Ευτυχίας) συμμάχησε με την αντιπολίτευση για τις βουλευτικές εκλογές εναντίον του AKP, του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του Ερντογάν.

Και ο εβδομηντάχρονος αρχηγός του, ο Τεμέλ Καραμολάογλου, είναι μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούν την προεδρία με αντίπαλο τον άνθρωπο που εδώ και 15 χρόνια κρατάει τα ηνία της χώρας.

Το Σααντέτ και ο αρχηγός του, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να κερδίσουν ένα περιθωριακό ποσοστό. Όμως η ψηφοφορία προαναγγέλλεται τόσο αμφίρροπη ώστε οι λίγες ψήφοι που μπορεί να κερδίσουν, μπορεί να στερήσουν από το AKP την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και από τον Ερντογάν τη νίκη από τον πρώτο γύρο στις προεδρικές εκλογές.

Το κόμμα που επιδιώκει σήμερα να κλείσει τον δρόμο στον Ερντογάν και το AKP είναι παραδόξως αυτό που τους είναι το πιο κοντινό ιδεολογικά, καθώς οι δύο σχηματισμοί προήλθαν από το πολιτικό ισλάμ που ενσαρκωνόταν από τον πρώην πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακάν, ο οποίος πέθανε το 2011.

«Σημαντική» υποψηφιότητα

«Στις εκλογές του 2002, ο Ερντογάν είχε απαριθμήσει αρχές: τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης και της σκέψης. Όμως φαίνεται πως τις έβαλε στο ντουλάπι», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 77χρονος Καραμολάογλου για να εξηγήσει τη ρήξη με το AKP.

Ο Καραμολάογλου, ο οποίος ηγείται το Σααντέτ από το 2016, είχε ήδη σηματοδοτήσει τις διαφωνίες του με τον Ερντογάν παίρνοντας θέση υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα που οργανώθηκε τον Απρίλιο του 2016 και αφορούσε μια συνταγματική αναθεώρηση που ενίσχυσε τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους.

«Υπάρχει βεβαίως το προεδρικό αξίωμα, όμως οφείλουμε να έχουμε ένα ισχυρό κοινοβούλιο και μια δικαιοσύνη πλήρως προφυλαγμένη από την επιρροή τους» προσθέτει.

Ο Άντονι Σκίνερ, αναλυτής του γραφείου συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft, εκτιμά πως η υποψηφιότητα του Καραμολάογλου είναι «σημαντική», επειδή θα μπορούσε «να στερήσει από τον Ερντογάν ψήφους που αυτός ο τελευταίος χρειάζεται για να αποφύγει έναν εν δυνάμει περίπλοκο δέυτερο γύρο».

«Ο Καραμολάογλου και το κόμμα του διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να δυσχεράνουν την προσπάθεια του Ερντογάν να επανεκλεγεί και υπάρχει θαυμάσια ένα σενάριο στο οποίο ο Καραμολάογλου θα μπορούσε να γύρει την πλάστιγγα σε βάρος του Ερντογάν και του AKP» προσθέτει.

Το Σααντέτ θέλει να είναι η αληθινή ενσάρκωση του «Εθνικού Οράματος» («Milli Gorus»), της μήτρας του πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία που ιδρύθηκε από τον Ερμπακάν και από την οποία εμπνεύσθηκαν ο Ερντογάν και ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ για να δημιουργήσουν το 2001 το AKP.

«Αυτοί είναι που διέρρηξαν τις σχέσεις μαζί μας. Είπαν πως δεν θα φέρουν πια το λάβαρο του ‘Εθνικού Οράματος’», υπογραμμίζει ο Καραμολάογλου.

«Μια ώθηση αλλαγής»

Επιφυλακτικός έναντι της Δύσης, ο Καραμολάογλου επικρίνει τον Ερντογάν για την προσέγγισή του με την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην αρχή της βασιλείας του, παρόλο που οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα από τη μια πλευρά και την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες από την άλλη διέρχονται από κύματα έντασης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

«Θέλαμε μια εξωτερική πολιτική με χαρακτήρα, όμως οι άνθρωποι αυτοί (το AKP) άλλαξαν γνώμη και σήμερα βρισκόμαστε να περιμένουμε στις πύλες της Ευρώπης» τονίζει.

Παρά την ισλαμική ιδεολογία του, το Σααντέτ δεν δίστασε να συμπήξει εκλογική συμμαχία με ακραιφνώς λαϊκά κόμματα όπως το CHP ή το Κόμμα Ιγί στην προσπάθειά του να διώξει τον Ερντογάν και το AKP από την εξουσία.

Το σύμφωνο αυτό αναμένεται να του επιτρέψει να εισέλθει στο κοινοβούλιο χωρίς να χρειασθεί να φθάσει το όριο του 10% των ψήφων.

Αν και η αποστολή να νικήσει τον Ερντογάν μπορεί να φαίνεται δύσκολη, ο Καραμολάογλου εκφράζει αυτοπεποίθηση και θεωρεί ενδεικτική την πρόσφατη εκλογή του επιχειρηματία Αλί Κοτς επικεφαλής της Φενέρμπαχτσέ, μιας από τις δημοφιλέστερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, η οποία έβαλε τέλος στις δύο δεκαετίες που ήταν επικεφαλής της ομάδας ο προκάτοχός του Αζίζ Γιλντιρίμ.

«Μια ώθηση αλλαγής έφθασε, το είδαμε με το συνέδριο της Φενέρμπαχτσέ» λέει. «Το ίδιο θα γίνει με την Τουρκία, το πιστεύω ειλικρινά».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024