Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χάος εντός και εκτός Βουλής στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία»

Χάος εντός και εκτός Βουλής στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία»

«Προδότη» και «ντροπή» φώναζαν στον ΥΠΕΞ, Νικολά Ντιμιτρόφ, τη στιγμή που εκείνος από το βήμα της βουλής των Σκοπίων ζητούσε να ψηφιστεί η συμφωνία με τη διαδικασία του επείγοντος

Με 69 ψήφους υπέρ, 40 κατά και έναν απόντα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ η παραπομπή της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει το κείμενο εντός της ημέρας και θα το παραπέμψει στη Νομοθετική Επιτροπή, η οποία και θα το αναπέμψει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προς επικύρωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Πρώτος το λόγο πήρε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε της υπερψήφισης της συμφωνίας, ενώ τόνισε ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος, ούτως ώστε να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να δώσει το «ΟΚ» στο ΝΑΤΟ. Επίσης, για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, μια ημερομηνία πολύ σημαντική για εμάς», είπε ο Νικολά Ντιμιτρόφ εν μέσω αποδοκιμασιών με τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να φωνάζουν «προδότη» και «ντροπή».

Πίο ήπια ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του VMRO, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

«Αυτή η συμφωνία είναι μια γενοκτονία της ύπαρξής μας. Είναι μονομερής, η ΠΓΔΜ δέχεται τελεσίγραφο. Η συμφωνία επιβάλλει ένα νέο όνομα του κράτους υπό το καθεστώς εκβιασμού», κατέληξε.

Στη συνέχεια το κόμμα του αποχώρησε από τη διαδικασία.

Χάος και έξω από τη βουλή

Μάλιστα την ώρα της συζήτησης έξω από τη βουλή πολίτες διαδήλωναν κατά της συμφωνίας. Φωνάζοντας «Ιβάνοφ» και «Μακεδονία» δήλωναν την υποστήριξη τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει την συμφωνία.

Παράλληλα ζήτησαν από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει μαζί με το κόμμα του τη βουλή και να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία μαζί τους.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την έγκριση της επιτροπής, επόμενο βήμα της συμφωνίας είναι να περάσει από την ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, όπου πρέπει να υπερψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή.

Σε περίπτωση που «περάσει» από την ολομέλεια της Βουλής, η συμφωνία θα σταλεί στον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ, για υπογραφή (εντός επτά ημερών). Ωστόσο, ο Ιβάνοφ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει.

Έτσι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της γειτονική χώρας, ο νόμος θα επιστρέψει στη Βουλή, για εκ νέου διαδικασία ψήφισής του. Εφόσον υπερψηφιστεί για δεύτερη φορά, τότε καταλήγει και πάλι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι υποχρεωμένος -βάσει Συντάγματος- να την υπογράψει αυτή τη φορά.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024