Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nέα πνοή στο σπίτι του Τόμας Μαν στο Λος Άντζελες

Nέα πνοή στο σπίτι του Τόμας Μαν στο Λος Άντζελες

Πριν από δύο χρόνια η ιστορική βίλα του Τόμας Μαν στο Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια κινδύνευε με κατεδάφιση. Σήμερα ανοίγει ξανά τις πύλες της για να φιλοξενήσει διακεκριμένους υποτρόφους. Ανάμεσά τους και ένας Κύπριος

Η ιστορική βίλα του Τόμας Μαν στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας ήταν για πολλά χρόνια υπό κατάρρευση. Μετά από κινητοποίηση και πολλές προσπάθειες συγγραφέων, εκδοτών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο το ιστορικό αυτό σπίτι κατάφερε να διασωθεί. Τόσο ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ όπως και η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρύτερς είχαν την ιδέα να διασώσουν του μνημείο αυτό του σύγχρονου γερμανικού πολιτισμού στη οδό Σαν Ρέμο Ντράιβ 1550.

Για το θρυλικό «λευκό σπίτι της εξορίας», όπως το έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, το γερμανικό κράτος πλήρωσε 13 εκατομ. δολάρια. Σε αυτό το προεδρικό ταξίδι συνοδεύουν τον Γερμανό πρόεδρο πολλές σημαντικές προσωπικότητες.

Η ιστορία του σπιτιού της οδού Σαν Ρέμο είναι μακρά, όπως και το λογοτεχνικό έργο του Τόμας Μαν. Εδώ ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας (1875-1955) έγραψε τον «Δρ Φάουστους», τη «Λόττε στη Βαϊμάρη» αλλά και κεφάλαια από τα βιβλία «Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού» καθώς και τις «Εξομολογήσεις του απατεώνα Φέλιξ Κρουλ».

Ανακατασκευή και νέα χρήση

Το σπίτι του νομπελίστα Τόμας Μαν με μια πρώτη ματιά δεν έχει κάτι το συγκλονιστικό. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, έχει εμβαδόν 489 τ.μ., αλλά έχει αναμφίβολα μια τεράστια ιστορία που έχει λάβει σχεδόν μυθικές διαστάσεις. Ο Γερμανός συγγραφέας έχτισε το σπίτι αυτό όντας αυτοεξόριστος εξαιτίας της ανόδου των ναζί στην εξουσία. Το οίκημα φέρει την υπογραφή του επίσης εξόριστου Γερμανού ρχιτέκτονα Γιούλιους Ραλφ Ντάβιντσον. Ο Τόμας Μαν έμεινε εδώ από το 1942 ως το 1952. Το σπίτι αυτό έμελλε να γίνει σύντομα η καρδιά της εξόριστης γερμανικής πνευματικής ελίτ την περίοδο του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ανάπλαση της οικίας Τόμας Μαν κόστισε περί τα 5 εκατομ. δολάρια. Πλέον το ανανεωμένο κτήριο σκοπεύει να φιλοξενεί διακεκτριμένους υποτρόφους από τον χώρο της λογοτεχνίας, των τεχνών και της επιστήμης. Πρώτος υπότροφος που αναμένεται να φθάσει εκεί είναι ο ηθοποιός Μπούργκαρτ Κλάουσνερ, γνωστός από την ταινία «Η λευκή Κορδέλα» του Χάνεκε ενώ θα ακολουθήσουν η Βερολινέζα κοινωνιολόγος Γιούτα Αλμέντιγκερ, ο μελετητής του Τόμας Μαν Χάινριχ Ντέτερινγκ αλλά και ο Κύπριος καθηγητής Μικροηλεκτρονικής Γιάννος Μανώλη με καταγωγή από την Αμμόχωστο.

Μάλιστα, ακόμη και ο Γιάννος Μανώλη που προέρχεται από τον τομέα της ηλεκτρονικής και της μηχανολογίας, σχεδιάζει να εντρυφήσει στην ιστορία της γερμανικής επιστήμης και τέχνης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σπίτι του Τόμας Μαν στο Λος Άντζελες. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα ανταλλάξω ιδέες με τους υπόλοιπους ερευνητές και συναδέλφους μου», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια του σπιτιού του Τόμας Μαν θα είναι μια από τις στάσεις του Γερμανού προέδρου σε αυτό το ταξίδι του στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Επόμενος σταθμός την Τρίτη το παράλληλο συνέδριο «Ο Αγώνας για τη Δημοκρατία» (The Struggle for Democracy». Και στις δύο εκδηλώσεις θα δώσει το «παρών» και ο εγγονός του Τόμας Μαν, Φρίντο Μαν.

Στέφαν Ντέγκε / Δήμητρα Κυρανούδη

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024