Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζανακόπουλος: Πολιτική γενναιότητα από Θεοδωράκη στο Σκοπιανό

Τζανακόπουλος: Πολιτική γενναιότητα από Θεοδωράκη στο Σκοπιανό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι με τη συμφωνία κλείνει το κεφάλαιο έξαρσης των εθνικισμών

Δύο ημέρες μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης  και μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη στη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, κάνοντας λόγο για «πολιτική υπευθυνότητα και γενναιότητα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA υποστήριξε ότι «ο κ. Θεοδωράκης, με πολύ μεγάλη πολιτική υπευθυνότητα και με πολύ μεγάλη πολιτική γενναιότητα, παρά τις γνωστές διαφορές που έχει με την κυβέρνηση, λειτούργησε και τοποθετήθηκε από θέση αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίσει τίποτα άλλο».

Αναφορικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως  ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής συνεργασίας, οικονομικής συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας στα Βαλκάνια ενώ κλείνει – όπως είπε –  «ένας ολόκληρος κύκλος εθνικιστικών εξάρσεων, που είναι και το πρωταρχικό πολιτικό κέρδος από αυτήν τη συμφωνία».

Τόνισε ακόμη πως «το κεφάλαιο της έξαρσης των εθνικισμών του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού αιώνα κλείνει οριστικά με τη συμφωνία αυτή, η οποία καθορίζει πια με συγκεκριμένους όρους το modus vivendi μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Διαλύεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ

Απαντώντας σε ερώτηση για φόβους περί αλυτρωτισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μία «τεράστια φοβικότητα», που καλλιεργείται, κατά κύριο λόγο, από κύκλους της ελληνικής δεξιάς και αφού τη χαρακτήρισε «πλήρη ανοησία» παρατήρησε: «Με τη συμφωνία αυτή, το γειτονικό μας κράτος αποδέχεται ότι πρέπει να απαλειφθεί κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα και αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται για πρώτη φορά. Ο αλυτρωτισμός προϋποθέτει αλύτρωτους πληθυσμούς. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεται στη συμφωνία ότι δεν υπάρχουν αλύτρωτοι πληθυσμοί, διαλύεται και κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού από το γειτονικό κράτος».

Σχετικά με την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ τόνισε πως αυτή θα γίνει στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και θα τελεί υπό αίρεση και στην περίπτωση που δεν πληρωθούν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η συμφωνία θα καταστεί αυτοδικαίως άκυρη η πρόσκληση. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και δεν έχουμε απολέσει κανένα διαπραγματευτικό όπλο» επισήμανε. Όπως πρόσθεσε, το διεθνές κύρος, η αξιοπιστία και η αίγλη της χώρας αυξάνονται κατά πολύ εξαιτίας αυτής της συμφωνίας κι αυτό είναι ένα πρώτο πολιτικό συμπέρασμα.

Ήταν «χαμένος» από καιρό ο Δημήτρης Καμμένος

Στην παρατήρηση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή «έχασε» τον βουλευτή Δημήτρη Καμμένο, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε: «Νομίζω ότι ο κ. Δημήτρης Καμμένος ήταν χαμένος εδώ και αρκετό καιρό. Υπήρχαν υπόνοιες ότι λειτουργεί σε υπηρεσία για να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση  θα ολοκληρώσει την τετραετία

Σε ερώτηση εάν θα αντέξει η κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μακράς πνοής και θα ολοκληρώσει με επιτυχία την τετραετία, έχοντας βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία μετά από οκτώ χρόνια. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό κέρδος και όχι πολιτικό κόστος από τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024