Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018

Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018

Σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση του κλάδου.

Η καρδιά της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας θα χτυπά στις 22 και 23 Ιουνίου 2018 στο ξενοδοχείο Domotel Kastri, όπου διοργανώνεται το συνέδριο «Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια ως Βασικός Πυλώνας Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας».

Το συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνουν η εταιρεία συμβούλων AMBIO Α.Ε., η συμβουλευτική Dome Consulting Firm και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). Τον διεθνή χαρακτήρα του Συνεδρίου τονίζει η συμμετοχή του κου Bernhard Friess, Διευθυντού Α’ του Maritime Policy & Blue Growth της DG Mare, του κου, Hussam Hamza, 2ου Αντιπροέδρου της Committee on Aquaculture (CAQ) του GFCM /FAO, της κας Jelena Knezevic υπεύθυνης του προγράμματος Med Pol της UNEP / MAP, αλλά και εκπροσώπων ξένων πρεσβειών.

Στις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, θα παραστεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος, κορυφαίοι Πολιτειακοί, Κυβερνητικοί και Κρατικοί αξιωματούχοι, οι θεσμικοί φορείς του κλάδου, Ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις καθώς και εκπρόσωποι Ακαδημαϊκών-Ερευνητικών φορέων.

Η χρονική σημασία του συνεδρίου

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό κρίσιμο σημείο όσον αφορά την μελλοντική πορεία της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της εξαγοράς των δύο μεγάλων εταιρειών του κλάδου ΣΕΛΟΝΤΑ και ΝΗΡΕΑΣ από πολυεθνικό επιχειρηματικό σχήμα, είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να προσπαθήσουν να βρουν την κοινή γλώσσα η οποία θα επιτρέψει στο επόμενο βήμα να είναι ουσιαστικό, εποικοδομητικό και εθνικά συμφέρον.

Σήμερα το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης ψαριών προέρχεται πλέον από ιχθυοκαλλιέργειες και το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την γεωμετρική αύξηση της παραγωγής απέχουμε πολύ από την κάλυψη της ζήτησης καθώς εισάγεται το 68% της κατανάλωσης. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία αντικειμενικά είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή και να αξιοποιήσει στο έπακρο τα μοναδικά χωροταξικά και περιβαλλοντικά της πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό με την επικείμενη επιχειρηματική αναδιοργάνωση του κλάδου και την είσοδο των νέων επιχειρηματικών σχημάτων. Όσον αφορά τη σημασία της ιχθυοκαλλιέργειας για την ελληνική οικονομία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία εκτιμάται ότι το 63% της εγχώριας παραγωγής αλιευτικών προϊόντων προήλθε από την υδατοκαλλιέργεια και το υπόλοιπο 37% από τη συλλεκτική αλιεία. Τα ψάρια και τα παρασκευάσματα αυτών αποτελούν έναν από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας συμβάλλοντας θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας καθώς υπερβαίνουν τις αντίστοιχες εισαγωγές. Αναφέρεται ότι περίπου το 78% της παραγωγής εξάγεται, ενώ το υπόλοιπο 22% πωλείται στην εγχώρια αγορά. Η μεγαλύτερη αγορά για ελληνικά προϊόντα είναι η ΕΕ, καθώς πάνω από το 90% των εξαγωγών πωλούνται εκεί και ένα μικρότερο ποσοστό εξάγεται στη Βόρεια Αμερική και άλλες χώρες.

Με τις εξελίξεις στον κλάδο να τρέχουν, με την δραστηριοποίηση της νεοσυσταθείσας ΕΛΟΠΥ, με τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία να γίνεται όλο και πιο έντονος, και με την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού όσον αφορά την ιχθυοκαλλιέργεια, είναι σημαντικό να υπάρξει μια οργανωμένη και ανοιχτή ταυτόχρονα θεσμοθετημένη διαδικασία ανταλλαγής θέσεων απόψεων και εμπειριών εντός και εκτός Ελλάδας. Έτσι θα μπορέσουν να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία ήδη έχουν τεθεί:

– Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιες οι προοπτικές με ορόσημο το 2020;

– Πώς πρέπει να εξελιχθεί το θεσμικό πλαίσιο των ιχθυοκαλλιεργειών;

– Γιατί η ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να γίνει βασικός  μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας;

– Ποια είναι η σχέση της παραγωγικής δραστηριότητας με το περιβάλλον;

– Ποιες είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι καινοτόμες λύσεις που αφορούν στον κλάδο;

– Ποιες είναι οι εξελίξεις στο τομέα της διατροφής και της γενετικής στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών;

Το Συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία να συν-διαμορφωθούν θέσεις και στόχοι, να εξαχθούν συμπεράσματα, να κατατεθούν προτάσεις και θα δημιουργηθεί η δυναμική την οποία χρειάζεται ο κλάδος. Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου έχει προβλεφθεί να υπάρξει ο χρόνος και ο χώρος για επιχειρηματικές, τεχνολογικές και επιστημονικές επαφές και συναντήσεις μεταξύ των συνέδρων. Είναι, λοιπόν, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προωθηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές ενός ήδη σημαντικότατου τομέα της οικονομίας, ο οποίος δύναται λόγω και μεγέθους και θέσης να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην συνολική προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Ευχή όλων είναι τέτοιες σημαντικές προσπάθειες να επαναλαμβάνονται και να γίνονται θεσμός.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο στο www.aquaculture.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024