Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χρυσή Αυγή: Το πολιτικό άλλοθι μιας οργάνωσης του υποκόσμου

Χρυσή Αυγή: Το πολιτικό άλλοθι μιας οργάνωσης του υποκόσμου

Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στην Βουλή το 2012 της έλυσε τα χέρια.

Η περίπτωση του μέχρι σήμερα το πρωί φυγόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση, που ονειρευόταν πραξικοπήματα και κρεμάλες, έχει τη δική του πολιτική σημασία. Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «αφέλεια», όμως, δεν είναι έτσι. Ας θυμηθούμε ότι είναι ο ίδιος που κλωτσούσε μετανάστες και τους πάγκους στους και πρωτοστατούσε σε επιθέσεις σε πανηγύρια, μαζί με τους συντρόφους του. Και όσοι ξέρουν ποιος είναι γνωρίζουν κι ότι είναι από τους πιστούς στρατιώτες του Μιχαλολιάκου ο οποίος τον έβγαλε από την αφάνεια ενός ορεινού χωριού και τον έκανε βουλευτή.

Σε κάθε περίπτωση, η οριστικά τελευταία κοινοβουλευτική του παρουσία, οδήγησε στην διαγραφή του από την ΚΟ της ναζιστικής οργάνωσης και στη μετέπειτα σύλληψή του, πράγμα που «έσωσε» την ήδη βεβαρημένη νομικά οργάνωση από ακόμη μία κατηγορία. Αυτή της εσχάτης προδοσίας συλλήβδην.

Μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την δεύτερη δολοφονία που πραγματοποίησαν μέλη της Χρυσής Αυγής -με πρώτη εκείνη του Σαχζάτ Λουκμάν- η δίωξη των βουλευτών της ναζιστικής οργάνωσης έβγαλε στην επιφάνεια πολλά «κατορθώματα» των υπόδικων. Χωρίς να προκαλεί καμία εντύπωση, οι χρυσαυγίτες βουλευτές εμπλέκονται με τον υπόκοσμο σε τέτοιο βαθμό, που θα αναρωτιόταν κανείς αν η είσοδος στην Βουλή ήταν ο καλύτερος τρόπος να μην ελεγχθούν ποτέ για τις ιστορίες παρανομίας τους.

Η περίπτωση των αιγύπτιων ψαράδων

Τον Ιούνιο του 2012 πέντε ψαράδες αιγυπτιακής καταγωγής που δούλευαν στο Κερατσίνι και έμεναν στο Πέραμα, δέχθηκαν δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες στο σπίτι τους. Με όρους συμμορίας, γύρω στα 20 άτομα σπάνε τα τζάμια του  σπιτιού, ρίχνουν καπνογόνα στον εσωτερικό χώρο και ξυλοκοπούν άγρια έναν από τους ψαράδες, αφού οι υπόλοιποι τέσσερις κατάφεραν να ξεφύγουν. Ο άνθρωπος μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματίας στο Τζάνειο και στη συνέχεια στον Ευαγγελισμό.

Η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης άνοιξε ακόμη μία: Εκείνη του ελέγχου της περιοχής. Ένας από τους κατηγορούμενους, ο Αναστάσιος Πανταζής, αρνούμενος τη σχέση του με τη ναζιστική οργάνωση, υποστήριξε ότι «δεν θα πληρώσει εκείνος της ακρότητες του Κασιδιάρη». Ωστόσο, το προαναγγελθέν έγκλημα είχε σχεδιαστεί καιρό πριν.

Σε βίντεο πριν την επίθεση παρουσιάζεται ο Γιάννης Λαγός να λέει σε καφετέρια στο Πέραμα:  «Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για  κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους  Αιγύπτιους που κάνουν ό, τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό  στη Χρυσή Αυγή…».

Η ομιλία είχε γίνει μόλις λίγες εβδομάδες πριν την επίθεση, ενώ είχε προηγηθεί… προπαγάνδα ενός φερόμενου ως εκπροσώπου ελλήνων ιχθυεμπόρων, ο οποίος τριγυρνούσε στην Ιχθυόσκαλα με ντουντούκα τα προβλήματα που δημιουργούν οι Αιγύπτιοι ψαράδες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Έλληνες ψαράδες της ιχθυόσκαλας ήταν μεγαλέμποροι και έμποροι λιανικής.

Η Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι η μόνη στην οποία εργάζονται Αιγύπτιοι ψαράδες. Για την ακρίβεια, οι άνθρωποι έχουν έρθει στην χώρα μας με διακρατικές συμφωνίες και εργάζονται σε όλες τις ιχθυόσκαλες. Το γεγονός ότι πουλούν το εμπόρευμά τους σε χαμηλότερες τιμές από εκείνες των Ελλήνων ψαράδων. Έτσι, το κίνητρο της Χρυσής Αυγής δε μοιάζει να είναι τόσο «εθνοκεντρικό», όσο κλασικά μαφιόζικο, με στόχο να ελέγξει μία οικονομική ζώνη μεγάλης σημασίας. Το λαμβάνειν στην χειρότερη θα ήταν απλώς μερικές ψήφοι….

Τα πρώην στελέχη

Μετά την δίωξη, ξεκίνησαν οι διαρροές μελών και στελεχών, τα οποία άρχισαν να μιλούν. Όλες οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για επιμέρους «δουλειές» της Χρυσής Αυγής, με τα μέλη της να εμπλέκονται σε χωράφια του υποκόσμου.

Οι μαρτυρίες στην δίκη της Χρυσής Αυγής φορτώνουν επιπλέον εγκλήματα στους υπόδικους. Το πρώην στέλεχος και επιστημονικός συνεργάτης της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Σταύρου, ανέφερε ότι μπορούσαν να προμηθευτούν όπλα ανά πάσα στιγμή, ενώ τα μέλη φακελώνονταν και με οπτικοακουστικό υλικό, αφού μεγαλοστελέχη όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Αργύρης Ματθαιόπουλος κουβαλούσαν εξοπλισμό όπως κάμερες-ρολόγια ή κάμερες – στυλό.

Από την δικογραφία προκύπτει πως η κατοχή όπλων είναι αν μη τι άλλο δεδομένη. Η αστυνομική έρευνα κατέγραψε ένα μεγάλο αριθμό οπλισμού, αλλά χωρίς αμφιβολία τα όπλα είναι περισσότερα, αφού μέλη της οργάνωσης έχουν φωτογραφηθεί με αυτά. Ο τρόπος που παραλάμβαναν τα όπλα θυμίζει πρακτικές υποκόσμου, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες όψιμων αντιφρονούντων.

Μία εκ των μαρτύρων αναφέρει πως τα όπλα χρησιμοποιούνταν στην εκπαίδευση των μελών: Πώς να μαχαιρώνουν, πώς να πυροβολούν, πώς να σκοτώνουν. Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι εκ των επικεφαλής των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Αισίως, ο πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος, αποχωρώντας από την Χρυσή Αυγή, έκανε μία τηλεοπτική εμφάνιση κατά την οποία υποστήριξε ότι η ναζιστική οργάνωση αναλάμβανε παράνομες «ελληνοποιήσεις» μεταναστών, επιμένοντας μάλιστα στην καταγγελία του.

Βεβαίως, από την αρχής της δίωξης των χρυσαυγιτών, οι αποκαλύψεις έδιναν και έπαιρναν. Ωστόσο, η πρώτη μαζική εγκληματική εμφάνιση της Χρυσής Αυγής, αυτή που την ανέδειξε εκλογικά και την τοποθέτησε στη δημόσια σφαίρα με πιο ευρείς όρους, ήταν η περίοδος της δράσης της στον Άγιο Παντελεήμονα (και η πρώτη περίοδος που βγήκαν τα πολλά μαχαίρια -κυριολεκτικά). Τότε, πολλοί μετανάστες κάτοικοι της περιοχής, είχαν καταγγείλει ότι μέλη της οργάνωσης τους πούλησαν προστασία για καταστήματα που διατηρούσαν και ανά περιπτώσεις, δηλαδή όταν οι προτάσεις δεν έγιναν δεκτές, τα λεηλάτησαν.

Ένας από τους ανθρώπους της νύχτας που βρέθηκαν ιδιοκτήτες μπαρ στον Άγιο Παντελεήμονα, είναι ο Χρήστος Ρήγας, υποψήφιος με την Χρυσή Αυγή στις περιφερειακές εκλογές. Ο Χρήστος Ρήγας είχε βρεθεί εμπλεκόμενος σε διπλή δολοφονία στο Χαλάνδρι το 2009, ενώ αναφέρεται και σε υπόθεση απόπειρας δολοφονίας ιδιοκτήτη γνωστού νυχτερινού κέντρου το 2007. Μάλιστα, στην δεύτερη περίπτωση του 2007, σε καταθέσεις στην δίκη αναφέρεται ως ο άνθρωπος που ανέλαβε την «δουλειά» και την έδωσε ως εντολοδόχος στον εκτελεστή. Το 2010 ο Ρήγας είχε συλληφθεί στο κέντρο της Αθήνας -γνωστός πλέον ως μέλος της Χρυσής Αυγής- για οπλοκατοχή.

Η περίπτωση του Γιάννη Λαγού και η Ζώνη Περάματος

Ο Γιάννης Λάγος είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ως Τομεάρχης Πειραιά της Χρυσής Αυγής έχει χρεωθεί όλες τις επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως και εκείνες στην Ζώνη Περάματος. Ο Γιάννης Λαγός οργανώνει, συνθέτει και δίνει εντολές στις ομάδες κρούσης, τουλάχιστον όπως αποκαλύπτει το κατηγορητήριο για την υπόθεση Φύσσα.

Λίγο πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Χρυσή Αυγή αναλαμβάνει μία επίθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Εκεί, επιτίθενται σε μέλη του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου του 2013.

Ωστόσο και αυτή η επίθεση, όπως και εκείνη κατά των Αιγυπτίων ψαράδων, είχε προαναγγελθεί από τον Λαγό. Κατά την ίδια ομιλία στην καφετέρια στο Πέραμα, ο Λαγός αναφέρεται στη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, λέγοντας ότι η Χρυσή Αυγή θα επιχειρήσει να βάλει τάξη.

Από το 2009, άνθρωποι των εργολάβων επιχειρούν μέσα από συλλογικές διαδικασίες να πάρουν την πλειοψηφία του συνδικάτου της Ζώνης. Ζητούσαν αλλαγή της χρήσης του λιμανιού και μείωση των μισθών. Το 2012, πριν τις εκλογές, ξεκινά η φήμη ότι η Χρυσή Αυγή πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην περιοχή.

Μετά τις εκλογές, στις 8 Αυγούστου, ο Λαγός κάνει περιοδεία μέσα στην Ζώνη. Και τάζει.  «Η Ζώνη θα κινηθεί, τα καράβια θα ξαναέρθουν πίσω και οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, που καπηλεύονται τόσα χρόνια αυτή την κατάσταση, θα εξαφανιστούν από εδώ πέρα μέσα»

Η επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ήρθε έναν χρόνο αργότερα και το 2014 ιδρύεται χρυσαυγίτικο σωματείο, πάλι -φυσικά- στο πλευρό των… Ελλήνων εργαζομένων.

Οι πρακτικές του Γιάννη Λαγού φαίνεται πως προέρχονται από τεχνοτροπία που έμαθε κατά το παρελθόν του. Διαρροές της ΕΥΠ, που έγιναν γνωστές μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αναφέρουν ότι ο πλέον υπόδικος βουλευτής εμπλέκεται σε περιπτώσεις μαστροπείας, εκβιασμών, «προστασίας» μαγαζιών, παράνομης οπλοφορίας και σπασίματος επιταγών. Κατηγορείται, επίσης, για σεξουαλική παρενόχληση.

Μπίζνες

Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στην Βουλή το 2012 της έλυσε τα χέρια. Η κοινοβουλευτική ασυλία φαίνεται πως ήταν το καταλληλότερο άλλοθι για τις δράσεις των μελών της. Τώρα, το «κουμάντο» στο Πέραμα ή ο τραμπουκισμός μικροπωλητών στις λαϊκές αγορές είχε χαρακτήρα εκπλήρωσης προεκλογικών υποσχέσεων: «Να ξεβρωμίσει ο τόπος».

Από ποιους; Από τους όποιους. Ο εθνικισμός έγινε ένα ισχυρότατο επιχείρημα στο στόμα μιας οργάνωσης που, πέραν των ιδεολογημάτων και των ναζιστικών φαντασιώσεων των στελεχών της, έγινε όχημα για να αναπτυχθούν, καλοστημένες και «πολιτικοποιημένες», παράνομες δραστηριότητες του υποκόσμου.

Η Χρυσή Αυγή μάζεψε κάθε λούμπεν καρυδιάς καρύδι επιμένοντας πως για όλα φταίνε οι ξένοι, την ίδια στιγμή που το επιχείρημα, όσο γιγαντωνόταν, αύξανε την κοινωνική επιρροή -και επομένως εδραίωνε την θεσμική της θέση- και γινόταν ο καλύτερος μανδύας για τις παράνομες, υπόγειες μπίζνες.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024