Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτο σκάνδαλο για τη νέα ιταλική κυβέρνηση;

Πρώτο σκάνδαλο για τη νέα ιταλική κυβέρνηση;

Σοβαρά στοιχεία έρχονται σταδιακά στο φως για διασυνδέσεις επιχειρηματία που εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς με πολιτικές προσωπικότητες της χώρας. Οι αποκαλύψεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τη νεοσύστατη κυβέρνηση.

Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που αγγίζει -έστω και έμμεσα- την νέα ιταλική κυβέρνηση. Η ιταλική αστυνομία προχώρησε προ δύο ημερών σε εννέα συλλήψεις για διαφθορά στο έργο οικοδόμησης του νέου σταδίου της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρόμα, η οποία τώρα έχει «παγώσει».

Κύριο πρόσωπο της όλης υπόθεσης είναι ο Λούκα Παρνάζι, γνωστός ιδιοκτήτης οικοδομικών εταιρειών. Οι εισαγγελείς έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι «χρησιμοποιούσε την διαφθορά ως κύρια επιχειρηματική στρατηγική». Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Παρνάζι είχε στενές σχέσεις με όλο το ιταλικό πολιτικό φάσμα, και ιδίως με το κόμμα της Λέγκα.

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι είχε στενές φιλικές σχέσεις με τον γραμματέα της Λέγκα και υπουργό Εσωτερικών Mαττέο Σαλβίνι. Προκύπτει, άλλωστε, ότι χρηματοδότησε οργάνωση που ανήκει στο κόμμα του Σαλβίνι με 250.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο Ιταλός επιχειρηματίας μετά τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου είχε πει σε τηλεφωνική του συνομιλία ότι «αυτή την κυβέρνηση, τελικά, θα την φτιάξω εγώ». Και δεν δίστασε να προσθέσει ότι «έχει στηρίξει όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Τουτέστιν, και τα Πέντε Αστέρια.

Tώρα όμως ο Παρνάζι αρνείται να απαντήσει στους εισαγγελείς, και μέσω του δικηγόρου του κάνει γνωστό ότι δεν θεωρεί πως με την συμπεριφορά του μπορεί να παραβίασε τον νόμο.

Ο Σαλβίνι… αλλάζει το θέμα

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, o επιχειρηματίας αυτός που είχε αναλάβει την οικοδόμηση του νέου σταδίου της Ρόμα είχε πάρει μέρος σε δείπνο με το δεξί χέρι του Σαλβίνι, Τζανκάρλο Τζορτζέττι, ο οποίος πλέον είναι υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης.

«Ο στόχος διαφόρων κινήσεων ήταν μια αποτελεσματική παρείσδυση στον οικονομικό και πολιτικό ιστό, με ευνοϊκές συνέπειες για την επιχειρηματική όσο και εγκληματική αυτή ομάδα», γράφουν οι καραμπινιέροι σε έκθεσή τους.

Αλλά ο Ματτέο Σαλβίνι απαντά ότι «η σύνθεση της σημερινής κυβέρνησης αποφασίστηκε υπό το φως του ηλίου» και ότι θεωρεί τον Παρνάζι «καλό άνθρωπο».

Η εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο αναφέρει ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να εμπλακούν στη δικαστική έρευνα και μέλη της νέας κυβέρνησης. Και αν αυτό συμβεί, οι συνέπειες φυσικά μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Μεταθέτοντας όλο το ενδιαφέρον από το μεταναστευτικό στην αιώνια «πληγή» της διαφθοράς.

Προς το παρόν πάντως, ο Σαλβίνι προτιμά να ασχολείται με το πρώτο θέμα. Και σε νέο tweet του υπογραμμίζει ότι τα ιταλικά λιμάνια πρόκειται να παραμείνουν κλειστά για τα δύο πλοία γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που μόλις ολοκλήρωσαν επιχειρήσεις διάσωσης σε λιβυκά χωρικά ύδατα. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με αρχηγό της Λέγκα, «η Ιταλία δείχνει ότι δεν θα είναι συνένοχος πλέον στις μπίζνες της λαθρομετανάστευσης», όπως σχολίασε.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024