Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φιέστα» στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας

«Φιέστα» στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα επικυρώσουν τη συμφωνία στο χωριό Ψαράδες, επί ελληνικού εδάφους, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα στην πλευρά των Σκοπίων

Μπορεί στη Βουλή το κλίμα να έχει πολωθεί επικίνδυνα εν αναμονή της «μετωπικής σύγκρουσης» Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για τη μεγάλη φιέστα των Πρεσπών. Εκεί όπου οι δύο πρωθυπουργοί θα επικυρώσουν τη συμφωνία για το όνομα της γείτονος, σε ένα σόου με επικοινωνιακό χαρακτήρα, καθώς Τσίπρας και Ζάεφ θέλουν να δώσουν πανηγυρικό τόνο.

Αν και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι για να γίνει πράξη μια τέτοια συμφωνία θα περάσουν μήνες, και ίσως να γίνουν και εκλογές σε κάποια από τις δύο ή και τις δύο χώρες. Επομένως, να κληθεί ένα άλλο κοινοβούλιο να εφαρμόσει τα όσα έχουν συμφωνήσει άλλοι.

Εν πάση περιπτώσει, αύριο, κι αφού περάσει η σημερινή συνεδρίαση με τη πρόταση μομφής και το σκηνικό σύγκρουσης, από την Κυριακή το πρωί στο ειδυλλιακό τοπίο των Πρεσπών θα ξεκινήσει η γιορτή.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα επικυρώσουν τη συμφωνία στο χωριό Ψαράδες, επί ελληνικού εδάφους. Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα βάλουν την υπογραφή τους (όπως και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς) παρουσία των δύο πρωθυπουργών όπου και θα βγουν οι φωτογραφίες της ιστορικής συνάντησης.

Γεύμα στη γείτονα

Το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ τονίζει ότι θα ακολουθήσει γεύμα στην πλευρά των Σκοπίων. Οι επίσημοι, χωρίς τους δημοσιογράφους, θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στη βόρεια πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, όπου η σκοπιανή ηγεσία θα παραθέσει γεύμα. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στο γειτονικό κράτος, μετά από δεκαετίες, με προφανή συμβολισμό.

Έχουν προσκληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο ευρωπαίος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην κυβέρνηση η προετοιμασία της αυριανής ημέρας γίνεται με κάθε προσοχή καθώς θέλουν να προσδώσουν έναν ιστορικό χαρακτήρα, να δείξουν ότι αυτοί κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα ετών κι ότι δεν έπεσαν οι «κόκκινες» εθνικές γραμμές. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ιστορική ευκαιρία που υπάρχει για τους δύο λαούς και κυρίως στην ανάδειξη της Ελλάδας σε πρωταγωνιστή της περιοχής.

Συλλαλητήριο

Όμως, ενδεχομένως το σόου στις Πρέσπες να μην είναι και τόσο ανέφελο καθώς προγραμματίζονται κινητοποιήσεις πολιτών από όλα τα μέρη της Βορείου Ελλάδας. Η Αστυνομία θα είναι επί ποδός και ανάλογα με τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί θα αναπτύξει ειδικό σχέδιο δράσης ώστε να μη χαλάσει η γιορτή που έχει προγραμματιστεί.

Αύριο, Κυριακή, ημέρα υπογραφής της ελληνοσκοπιανής συμφωνίας στις Πρέσπες στο νομό Φλώρινας, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κορυφώνονται με συγκέντρωση – συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», ώστε να υπάρξει μαζική παρουσία στις Πρέσπες.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024