Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κλυδωνίζεται» ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ

«Κλυδωνίζεται» ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η διαφωνία μεταξύ Μέρκελ και Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό θα μπορούσε να καταλήξει στην παραίτηση του υπουργού, γεγονός που θα οδηγούσε σε κυβερνητική κρίση το Βερολίνο

Μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης βρίσκεται η Ένωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χερστ Ζεεχόφερ με αφορμή τη σύγκρουση για το μεταναστευτικό. Χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή σε περίπτωση διάσπασης η κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου.

Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει επικεντρώνεται στην πολιτική που ακολουθείται στο μεταναστευτικό και το άσυλο με τον υπουργό Εσωτερικών να ζητάει πιο αυστηρούς ελέγχους. Απαντώντας η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να υπάρξει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Χθες, Πέμπτη, τα δυο κόμματα συνεδρίασαν επί ώρες χωριστά στη Βουλή και, όπως αναφέρει το Spiegel, στην πλειοψηφία τους οι μεν Χριστιανοδημοκράτες στήριξαν την Μέρκελ, οι δε Χριστιανοκοινωνιστές από την πλευρά τους επέμεναν στη δική τους πρόταση, υποστηρίζοντας ότι η αρμοδιότητα για χάραξη πολιτικής στο μεταναστευτικό ανήκει αποκλειστικά στον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, κ. Ζεεχόφερ, και οι αποφάσεις του πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

«Πιστεύω ότι η Μέρκελ θα προσπαθήσει μέχρι το τέλος να βρει κοινή θέση στο θέμα» εκτίμησε ο εκπρόσωπος του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής Ματίας Μίντελμπεργκ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης του συνασπισμού με το CSU, λέγοντας πως «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς».

Το «επίμαχο» σημείο της διαφωνίας

Ο Ζεεχόφερ θέλει να δοθεί στις γερμανικές αρχές που επιβλέπουν τα σύνορα το δικαίωμα να απορρίπτουν αμέσως τις αιτήσεις ασύλου προσώπων στα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ζητά να μπορούν οι συνοριοφύλακες να απορρίπτουν αμέσως εκείνους που ζητούν άσυλο αλλά έχουν ήδη στο παρελθόν απελαθεί από τη Γερμανία.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ έχει διαφωνήσει κατηγορηματικά με ένα άλλο από τα προτεινόμενα μέτρα, εκείνο που προβλέπει την άμεση απόρριψη των μεταναστών που δεν διαθέτουν έγγραφα, και ζητά περισσότερο χρόνο έτσι ώστε να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως ανέφερε η Deutsche Welle, η Μέρκελ επιδιώκει να αποτρέψει μονομερείς ενέργειες της Γερμανίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο ανατρέποντας την ισχύουσα ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό.

«Όλα αυτά συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία στη Βαυαρία» σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ραλφ Στέγκνερ. Οι συντηρητικοί Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) δέχονται ισχυρή πίεση εν όψει των περιφερειακών εκλογών, τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς απειλούνται από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με το CSU να φοβάται ότι το αντιμεταναστευτικό αίσθημα των πολιτών θα τερματίσει την πολιτική κυριαρχία του στη Βαυαρία.

Η Μέρκελ από την πλευρά της σημειώνει ότι η πρόταση του Ζέεχοφερ θα της δέσει τα χέρια, την ώρα που προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με τις άλλες χώρες της ΕΕ για μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ένωση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η διαφωνία μεταξύ Μέρκελ και Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό θα μπορούσε να καταλήξει στην παραίτηση του υπουργού, γεγονός που θα οδηγούσε σε κυβερνητική κρίση το Βερολίνο.

Τι θα συμβεί με την κυβέρνηση

Ουσιαστικά, σε περίπτωση που αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα οι Χριστιανοκοινωνιστές, η Άνγκελα Μέρκελ χάνει την πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.

Σε σύνολο 709 βουλευτών το CDU έχει 200, το SPD 153 και το CSU 46. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αποχώρησης των Χριστιανοκοινωνιστών η Μέρκελ θα έχει δύο έδρες λιγότερες από την πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024