Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποια έργα τέχνης επιλέγουν οι ιδιοκτήτες θαλαμηγών;

Ποια έργα τέχνης επιλέγουν οι ιδιοκτήτες θαλαμηγών;

Η Ντάσα Ζούκοβα, διεθνούς φήμης γκαλερίστα, (ιδιοκτήτρια της αίθουσας “Garage” στη Μόσχα), είχε πείσει τον πρώην σύζυγό της Ρόμαν Αμπράμοβιτς να τοποθετήσει στο ωραιότερο και πολυτελέστερο από τα πολλά σκάφη τους, εξαιρετικά έργα τέχνης. Το “Eclipse” είναι γεμάτο από πίνακες και γλυπτά κορυφαίων καλλιτεχνών. Η θαλαμηγός η οποία τα καλοκαίρια κατηφορίζει στο Ιόνιο (το yacht […]

Η Ντάσα Ζούκοβα, διεθνούς φήμης γκαλερίστα, (ιδιοκτήτρια της αίθουσας “Garage” στη Μόσχα), είχε πείσει τον πρώην σύζυγό της Ρόμαν Αμπράμοβιτς να τοποθετήσει στο ωραιότερο και πολυτελέστερο από τα πολλά σκάφη τους, εξαιρετικά έργα τέχνης.

Το “Eclipse” είναι γεμάτο από πίνακες και γλυπτά κορυφαίων καλλιτεχνών. Η θαλαμηγός η οποία τα καλοκαίρια κατηφορίζει στο Ιόνιο (το yacht “Luna”, επίσης ιδιοκτησίας Αμπράμοβιτς, συνήθως μεταφέρει καλεσμένους του στη Μύκονο, Σαντορίνη και Πάτμο), «κρύβει» στο εσωτερικό της και μία εκπληκτική συλλογή από βυζαντινές εικόνες.

 

Η ίδια η Ζούκοβα είχε επιμεληθεί την συγκεκριμένη κολεξιόν. Στη διάρκεια μάλιστα της παραμονής της οικογένειας Αμπράμοβιτς με το σκάφος στην Κεφαλονιά, η ίδια επισκεπτόταν τα μοναστήρια της περιοχής για να θαυμάσει από κοντά και μελετήσει την ιστορία των εικόνων.

Δεν γνωρίζω αν η τωρινή αγαπημένη του Ρώσου κροίσου, μία χαριτωμένη χορεύτρια κλασικού μπαλέτου, τρέφει την ίδια αγάπη για το art world όπως η πρώην sexy σύζυγος. Η Ντάσα πάντως έχει την ευκαιρία να μιλήσει για σύγχρονη τέχνη με τον στενό της φίλο Σταύρο Νιάρχο τζούνιορ.

Ο γοητευτικός Stav ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του Φίλιππου Νιάρχου. Τον γοητεύει η pop art και οι προτάσεις σημαντικών καλλιτεχνών της εποχής μας. Η πλούσια συλλογή με έργα Γουόρχολ, Λιχνενστάϊν, Ντε Κούνιγκ, φυλάσσεται σε θυρίδες στην Ελβετία.

Η εμβληματική όμως θαλαμηγός “Atlantis II” (το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου είναι αγκυροβολημένη στο Μόντε Κάρλο, τώρα όμως «κατηφορίζει» με κατεύθυνση την Σπετσοπούλα, ιδιόκτητο νησί των Νιάρχων), φιλοξενεί εκείνους τους περίφημους πίνακες Βαν Γκογκ και Ρενουάρ. Επιλογές του μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου.

Pagani, Tresoldi, art pieces και design…

Ποια όμως είναι τα έργα τα οποία προτιμούν οι διεθνείς κροίσοι για να «κοσμήσουν» το εσωτερικό των θαλαμηγών τους; Σίγουρα έργα του Τζεφ Κουνς (ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου ζήτησε από τον Κουνς να «ζωγραφίσει» την θαλαμηγό του “Guilty”), τα Wall paper Cio Pagani, τα εκπληκτικά ταμπλό του Stefano Curto. Μου αρέσουν τα έργα του Curto, ενός Ιταλού καλλιτέχνη ο οποίος δουλεύει με τα φώτα και τα κρύσταλλα. Πολλά έργα του συγκεκριμένου artist «βρίσκονται» στη θαλαμηγό “M/Y Cadet V”. Τα επίσης κρυστάλλινα installations (star dust) της γκαλερί “Halcyon” στο Λονδίνο.

Ο Edoardo Tresoldi είναι επίσης αγαπημένος των ιδιοκτητών θαλαμηγών. Χρησιμοποιεί βιομηχανικά υλικά και προσπαθεί να μας «ανοίξει» ένα διάλογο, όπως υποστηρίζει, με τη φύση. Το yacht “Elsea” είναι γεμάτο από εξαιρετικά έργα τέχνης και κρύσταλλα Lalique σε «μορφή» γλυπτών. Το ιστιοφόρο “S/Y Seven” από τα ωραιότερα στον κόσμο (ο ιδιοκτήτης του χάρισε αυτό το όνομα εξαιτίας των επτά παιδιών του), είναι γεμάτο με εκπληκτικούς πίνακες και γλυπτά. Ένα πλωτό βασίλειο με την υπογραφή των ναυπηγείων Perini Navi. Πίνακες, γλυπτά αλλά και κάποια έπιπλα design που δημιουργούν… χαμό!

Όπως ακριβώς η ιβουάρ Chaise Longue Svena Dehors, η οποία στο πάνω μέρος της έχει μία… κουκούλα, ίδια με αυτές που τοποθετούν στα παιδικά καροτσάκια. Superb!

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024