Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το πράσινο τσάι προλαμβάνει έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Το πράσινο τσάι προλαμβάνει έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Ερευνητές ψάχνουν τρόπους να παράγουν αποτελεσματικές ποσότητες της EGCG στην αιματική ροή χωρίς να είναι απαραίτητο το άτομο να πιει μεγάλες και δυνητικά επιβλαβείς ποσότητες πράσινου τσαγιού

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG), ένα συστατικό των φύλλων του πράσινου τσαγιού διασπά και διαλύει τις επικίνδυνες πρωτεϊνούχες πλάκες στα αιμοφόρα αγγεία.

Η αθηροσκλήρωση προκαλείται από την συσσώρευση λιπώδους υλικού στο εσωτερικό των αρτηριών και συντελεί σε μείωση της ροής του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο. Σε προχωρημένα στάδια η απολιποπρωτεΐνη Α-1 μπορεί να σχηματίσει αμυλοειδείς εναποθέσεις, όμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι εναποθέσεις αυτές αναπτύσσονται εντός των αθηρωματικών πλακών αυξάνοντας το μέγεθος των τελευταίων και περιορίζοντας περαιτέρω τη ροή του αίματος, ενώ κάνουν και ασταθείς τις πλάκες, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Biological Chemistry οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Emory, Λιντς και Λανκαστερ, παρατήρησαν ότι η EGCG προσδένεται στις αμυλοειδείς ίνες της απολιποπρωτεΐνης Α-1. Αυτό μετατρέπει τις ίνες σε μικρότερα διαλυτά μόρια που είναι λιγότερο πιθανό να είναι βλαπτικά για τα αιμοφόρα αγγεία.

Τώρα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια τους να βρουν τρόπους να παράγουν αποτελεσματικές ποσότητες της EGCG στην αιματική ροή χωρίς να είναι απαραίτητο το άτομο να πιει μεγάλες και δυνητικά επιβλαβείς ποσότητες πράσινου τσαγιού.

Αυτό ενδεχομένως να περιλαμβάνει την τροποποίηση της χημικής δομής της EGCG ώστε να είναι ευκολότερα απορροφήσιμη από το στομάχι και πιο ανθεκτική στον μεταβολισμό ή να πρέπει βρεθεί νέος τρόπος διοχέτευσης του μορίου στις πλάκες, όπως σε ενέσιμη μορφή.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024