Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Στρώνουν» χαλί για χρέος και τριμηνιαία εποπτεία

«Στρώνουν» χαλί για χρέος και τριμηνιαία εποπτεία

Οι θεσμοί προετοιμάζουν την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο με όρους την «ενισχυμένη εποπτεία»

Μετά την έγκριση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμούσε από την τρίτη αξιολόγηση και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου επόμενος σταθμός είναι το
Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οι θεσμοί προετοιμάζουν την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο με όρους την εποπτεία με… τριμηνιαίους ελέγχους. Χθες ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στους Θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο αναφέρθηκε στην μεταμνημονιακή εποπτεία τονίζοντας ότι θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες με απόφαση της Κομισιόν, θα προβλέπει τριμηνιαίους έλεγχους, και θα διαρκέσει δύο ή τρία έτη.

Και όπως έχει ήδη προϊδεάσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ για το νέο πλαίσιο εποπτείας η «Ελλάδα θα υπόκεινται σε τακτικές επιθεωρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης. Και επειδή απαιτεί σημαντικά μεγαλύτερη ανακούφιση χρέους απ’ ό,τι κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, το πρόγραμμα εποπτείας θα είναι πιο στενό και ολοκληρωμένο».

Ο μηχανισμός  της μεταμνημονιακής εποπτείας εκτιμάται ότι θα ισχύσει τουλάχιστον για περίπου δύο με τρία χρόνια, ενώ το «μαξιλάρι» ασφαλείας που θα σχηματιστεί σχεδιάζεται να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Στον μηχανισμό θα συμμετέχουν η Κομισιόν αλλά και οι υπόλοιποι θεσμοί.

Οι συναντήσεις

Σήμερα, Παρασκευή, ο κ. Ρέγκλινγκ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις θα έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για να συνεχίζουν την «πίεση» προς το οικονομικό επτιελείο της κυβέρνησης για «πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και χωρίς πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης.

Το «πράσινο φως»

Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμούσε για την Ελλάδα από την τρίτη αξιολόγηση και η οποία είχε αναβληθεί πριν από λίγες ημέρες, εξαιτίας της καθυστέρησης του υπουργείου Οικονομικών για την παροχή των στοιχείων που έδειχναν την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Το συμβούλιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έδωσε το «πράσινο φως», έπειτα από θετική εκτίμηση αναφορικά με την εκκαθάριση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως ορίστηκαν από το Τεχνικό Μνημόνιο στις 22 Μαρτίου του 2018.

Η συζήτηση για το χρέος

Περιορισμένη επιμήκυνση ορισμένων δανείων, επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ, αλλά και μια δόση για να μεγαλώσει το «μαξιλάρι» ασφαλείας, θα αποφασιστούν για την Ελλάδα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Πληροφορίες της Bild αναφέρουν ότι στο Eurogroup θα αποφασιστεί επίσης ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας με τρία διαφορετικά μέτρα:

  • Επιμήκυνση των παλαιών πιστώσεων του προσωρινού ταμείου EFSF για τουλάχιστον τρία χρόνια.
  • Μείωση των επιτοκίων αυτών.
  • Επιστροφή 5 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι το βαρόμετρο για φθηνό δανεισμό και θα πρέπει να συνεχιστούν με την ίδια ένταση. Κόκκινα δάνεια μαζί με την αγορά ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται μέσα στην λίστα με τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα που θα παρακολουθούν δανειστές στους τριμηνιαίους ελέγχους που θα διενεργούν στη χώρα μας.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024